Γ. Γεραπετρίτης: Σταθήκαμε με σθένος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας (audio)

Γ. Γεραπετρίτης: Σταθήκαμε με σθένος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας (audio)

Η ελληνική διπλωματία πορεύεται πλέον σε ασφαλή ύδατα, επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη, αναφορικά με τις προσπάθειες της Ελλάδας να απομονώσει διπλωματικά την τουρκική προκλητικότητα και τις Συμφωνίες Τουρκίας- Λιβύης.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για έμπρακτη διεθνή στήριξη της Ελλάδας μέσω της υπογραφής για την κατασκευή του αγωγού East Med αλλά και στην έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Ελλάδας, όπως π.χ με την πιθανότατη συμμετοχή της Γαλλίας στη τριμερή Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου κ.α., ενώ επεσήμανε πως επίκειται και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Ελλάδα – πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης – έχει σημαντικά αναβαθμίσει τη διεθνή παρουσία της και τα ερείσματά της στη διεθνή διπλωματία, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις Η.Π.Α στις 7 και 8 Ιανουαρίου.

Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά πολυμερή διεθνή κινητοποίηση, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκομένους, αλλά και για ευρύτερες διπλωματικές συμμαχίες.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, σταθήκαμε με σθένος ώστε να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε τον διπλωματικό ελιγμό της Άγκυρας, όσον αφορά τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Νόμου που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ειδικά στο κέντρο, μεταξύ άλλων επισήμανε πως «υπάρχει μια γενικότερη ασυδοσία η οποία προέρχεται από ορισμένες κοινωνικές ενότητες υποσύνολα τα οποία εκμεταλλεύονται σε βάρος της κοινωνίας τα δικαιώματα που δίνει η δημοκρατία».

Σε ότι δε αφορά τον ορισμό υπεύθυνου της συνάθροισης που θα έχει και καθήκοντα περιφρούρησης αλλά αστικές και ποινικές ευθύνες εφόσον δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα και σημειωθούν καταστροφές, ο κ. Γεραπετρίτης, επεσήμανε πως ορισμένα θέματα δεν παρουσιάζονται στις αληθινές και πλήρεις διαστάσεις τους και διευκρίνισε ότι αν σε συγκεντρώσεις και πορείες αν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες από στοιχεία ξένα προς την συγκέντρωση, τότε η ευθύνη ανήκει στην αστυνομία (π.χ αν υπάρξει εμφάνιση κουκουλοφόρων ή γνωστών αγνώστων και αρχίσουν να σπάνε βιτρίνες ή να καίνε αυτοκίνητα κ.α τότε η ευθύνη είναι της αστυνομίας).

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

ertweb