Σουηδία: «Κάτω από τη βάση» στους πολιτικούς βάζουν οι έφηβοι ακτιβιστές για το κλίμα, που διαδήλωσαν με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους έφηβους ακτιβιστές για το κλίμα και διαδήλωσαν σήμερα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά το ταξίδι της, διάρκειας 4 μηνών, στο εξωτερικό, προκειμένου να παραστεί σε κλιματικές συνόδους στη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη.

Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη λήξη του τριμήνου στη Σουηδία, οι νεαροί ακτιβιστές παρουσίασαν έναν έλεγχο βαθμών προς τους πολιτικούς στους οποίους έβαλαν «κάτω από τη βάση» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις Συνόδους του ΟΗΕ, που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία. Οι συστάσεις στον έλεγχο ήταν: «Πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο!».

Η 16χρονη Σουηδέζα, που ξεκίνησε να διαδηλώνει μονάχη της έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της τον Αύγουστο του 2018, επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, ενώ εκφωνούσαν ομιλίες άλλοι ακτιβιστές.

«Θα τους έβαζα βαθμό κάτω από τη βάση. Ξέρω ότι προσπάθησαν, όμως δεν προσπάθησαν αρκετά» είπε στο Ρόιτερς η 18χρονη ακτιβίστρια Ιζαμπέλ Άξελσον, αναφερόμενη στις φετινές προσπάθειες των πολιτικών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η Άξελσον σημείωσε πως πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις Fridays for the Future, για τις οποίες αποτέλεσε έμπνευση η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αξίζουν ένα μεγάλο A, προσθέτοντας εντούτοις: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολιτικούς μας να αναλάβουν δράση στο θέμα του κλίματος, επομένως δεν νομίζω ότι θα έπρεπε ούτε εμείς να προβιβαστούμε».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «Παρασκευές για το Μέλλον», εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες άφηναν τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή για να υποστηρίξουν το αίτημα της 16χρονης Σουηδέζας να αναληφθεί επειγόντως δράση από τις κυβερνήσεις για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αφήστε μια απάντηση