Ινδία: Νέες βίαιες συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες

Ινδία: Νέες βίαιες συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες

Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν χάσει την ζωή του ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του νέου νόμου περί ιθαγένειας των μη μουσουλμάνων μεταναστών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για περισσότερο από μια εβδομάδα και αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι καθώς εντείνονται παρά την απαγόρευσή τους. Ο κόσμος αντιδρά γιατί δίνεται το δικαίωμα απόκτησης της ινδικής ιθαγένειας μόνο σε μη μουσουλμάνους μετανάστες τριών γειτονικών χωρών, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές αντιπαρατέθηκαν σε έξι πόλεις του Ούταρ Πραντές, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Ινδίας το οποίο εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη εντάσεων μεταξύ της πλειοψηφίας των ινδουιστών και της μειοψηφίας των μουσουλμάνων κατοίκων του.

Σήμερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των συγκεντρωμένων που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ούταρ Πραντές, Ο.Π. Σινγκ, στο πρακτορείο Reuters. Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν οι πιο αιματηρές που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών στις πόλεις Φεροζαμπάντ, Μουζαφαρνάγκαρ και Γκαζιαμπάντ του Ούταρ Πραντές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Κάνπουρ για να διαλύσει το πλήθος.

Στο βορειοανατολικό Δελχί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε τρεις διαφορετικές πλατείες για να διαμαρτυρηθούν, αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων. Αργότερα, το πλήθος διαλύθηκε ειρηνικά.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων και ότι η χορήγηση υπηκοότητας με βάση το θρήσκευμα παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ