K. Mητσοτάκης:’Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και ισχυρούς συμμάχους (video)

K. Mητσοτάκης:’Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και ισχυρούς συμμάχους (video)

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καταδικάζοντας τη συμφωνία της με τη Λιβύη, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη. Έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το κείμενο των ηγετών επιβεβαιώνει προηγούμενα συμπεράσματά του αναφορικά με την Τουρκία. Καθιστά σαφές ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη  προς Ελλάδα και Κύπρο.

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών κρατών είναι απολύτως καθοριστική. Μπορώ να πω ότι θα λάβουμε οποιοδήποτε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και βεβαίως δεν θα ενδώσουμε σε καμιά μορφή πρόκλησης».

«Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόνιο  Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε πως η συμφωνία δεν έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ .

«Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός. Η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνησή της να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αυτή την ενέργεια της γειτονικής χώρας την έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να παραμείνει ανοικτός.

Αμφίσημες, πάντως, ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, «να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, οι Έλληνες», ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Χανόμαστε στη μετάφραση σε σχέση με τις δηλώσεις του Μπόικο. Απ` ό,τι ξέρω στήριξε την Ελλάδα, τα σχόλιά του αφορούσαν το προσφυγικό».

«Το Συμβούλιο περιορίστηκε σε καταδικαστικές δηλώσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αποτρεπτικές κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο […] ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει:

«Η Τουρκία, μέρα με τη μέρα, κατοχυρώνει απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει και γι’ αυτά η ΕΕ, η Σύνοδος της ΕΕ, σήμερα, δεν έδωσε απάντηση. Αντίθετα μάλλον «σφύριξε κλέφτικα».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση τόνισε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο και εκείνος επέβαλε τις ιταμές διεκδικήσεις του, τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν τον ξανασυναντά!»

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής
Σχετική είδηση:Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από τον πρωθυπουργό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Το κείμενο των συμπερασμάτων (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα