Συντεταγμένες ανακοίνωσε η ‘Αγκυρα-Έστειλε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο (video)

Συντεταγμένες ανακοίνωσε η ‘Αγκυρα-Έστειλε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο (video)

Η Τουρκία απέστειλε στον ΟΗΕ την συμφωνία της με τη Λιβύη περί θαλασσίων συνόρων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από την Άγκυρα, επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζει, η Άγκυρα κατέθεσε την τουρκολιβυκή συμφωνία στον ΟΗΕ χθες, Τετάρτη.

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσιάζοντας  τις συντεταγμένες για τα θαλάσσια όρια στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτραπούν σε κανέναν έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς άδεια» , ο υπουργός Ενέγειας και Φυσικών Πόρων επανέλαβε την προειδοποίηση.

Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε μάλιστα ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι πλήρως ευθγραμμισμένο με το Δίκαιο της Θάλασσας και επανέλαβε ότι φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης που σε αντίθεση με την αντιμαχόμενη παράταξη της ανατολικής Λιβύης έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», μεταδίδει παράλληλα ότι  το μνημόνιο «με την κατάσταση των νέων συντεταγμένων» που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

www.ert.gr

Σοφία Χούντα