Ακίνητα : Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις των τετραγωνικών

Προθεσμία έως και την 31η Μαρτίου 2020, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων και δεν έχουν δηλώσει τις αλλαγές αυτές στους Δήμους.

Στόχος, είναι να απαλλαγούν από την επιβολή προστίμων και αναδρομικών επιβαρύνσεων.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα τα ακίνητα των οποίων εμφανίζονται στα αρχεία των Δήμων με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από ότι είναι στην πραγματικότητα λόγω τακτοποίησης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων.

Η ρύθμιση για τα ακίνητα

Συγκεκριμένα η ρύθμιση η οποία να σημειωθεί αποτελούσε βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει να τρέχει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους Δήμους.

Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.».

Αφήστε μια απάντηση