Στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (live+video)

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (live+video)

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, που έχει γίνει δεκτό από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.

Κατά τη συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όπως και το εύρος στήριξης που θα τύχει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να υπερψηφιστούν από 200 βουλευτές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει τελικά θα φθάσουμε τους  291 βουλευτές να ψηφίζουν εκτός του ΜΕΡΑ 25.
Έχουν  εγγραφεί  87 ομιλητές και αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών από το μεσημέρι με τον κ. Τσίπρα  και τον πρωθυπουργό το απόγευμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός κος Θεοδωρικάκος έκαναν διορθώσεις και δέχτηκαν προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Η κυριότερη αφορά στη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από τρεις υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές. Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια αντί για 10 των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Μένει πλέον τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός πάντως, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στο ζήτημα αυτό και το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν. Είναι μια ευκαιρία η πολιτεία να δείξει ότι νοιάζεται για τον απόδημο ελληνισμό και ζήτησε να πάνε όλοι να εγγραφούν στους εκλογικούς  καταλόγους.

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης