Θεαματικά τα αποτελέσματα της μεταφοράς αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων στην Ελλάδα

Θεαματικά είναι και στην Ελλάδα τα αποτελέσματα σε ότι αφορά στην κάλυψη οστών σε χέρια και πόδια με την μεταφορά αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών)!

Αυτό τονίστηκε από διαπρεπείς Έλληνες ορθοπεδικούς στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο Ανατομικής Χειρουργικής Χεριού της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (“Τhe Medical City”) 28-30 Νοεμβρίου.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε στην Ελλάδα στους κρημνούς για την κάλυψη οστών ( σε πόδια και χέρια) είναι εφάμιλλα διεθνών κέντρων του εξωτερικού» ανέφερε ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού , Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που συμμετείχε και μίλησε στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο.

Μάλιστα στην ομιλία του ο κ Ιγνατιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει «ότι

χάρις στην ραγδαία εξέλιξη της επανορθωτικής μικροχειρουργικής στον τομέα της μεταφοράς αυτόλογων μοσχευμάτων έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντική μείωση των ακρωτηριασμών σε πόδια και χέρια, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς».

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕΛΩΝ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται εκατομμύρια βαρείς τραυματισμοί σε πόδια και χέρια. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των τραυματιών χάνουν τα μέλη τους. Οι τραυματισμοί που ευθύνονται για την πλειοψηφία των ακρωτηριασμών οφείλονται κυρίως σε:

  • Ατυχήματα (τροχαία η εργατικά),
  • Νεοπλασίες,
  • Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια ( το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι) ,
  • Μολύνσεις,
  • Πολεμικά Τραύματα,

«Η κατάσταση τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί από τους ακρωτηριασμούς αυτούς αποφεύγονται, χάρις στην κάλυψη των οστών με αγγειούμενα μοσχεύματα» εξήγησε ο μικροχειρουργός κ Ιγνατιάδης.

ΜΙΣΧΩΤΟΙ ΚΡΗΜΝΟΙ

Οι Αγγειούμενοι Μισχωτοί Κρημνοί-( αυτόλογα μοσχεύματα) – είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μυες ή και οστό) .Τα μοσχεύματα αυτά μεταφέρονται από τους μικροχειρουργούς μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.

Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια, προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί μετά από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΡΤΗΡΙΕΣ (ΔΙΑΤΙΤΡΩΣΕΣ)

Η εξέλιξη στην μικροχειρουργική δίνει πλέον την δυνατότητα στους χειρουργούς να επιλέγουν το μόσχευμα -αντί τμήματος αρτηρίας- να έχει μόνο ΔΙΑΤΙΤΡΩΣΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ, οι οποίες είναι mini-κλάδοι των μεγάλων αρτηριών και για να αποφεύγεται έτσι τυχόν νοσηρότητα του μέλους, από το οποίο ο αφαιρείται!

«Η εφαρμογή της τεχνική αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή αφού δεν θυσιάζονται βασικές αρτηρίες, είναι δέ ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95%» διευκρίνισε ο κ Ιγνατιάδης.

Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει κατά την εκεπαίδευση του να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να μάθει να εντοπίζει τις διατιτρώσες mini-αρτηρίες.

Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε 4-5 ώρες. Επίσης ούτε μακροχρόνια νοσηλεία όπως στο παρελθόν, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280, κιν. 6944251529.

Αφήστε μια απάντηση