Οι φωτιές στον Αμαζόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «φυσιολογικής χρονιάς»

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε πως οι φετινές πυρκαγιές στα παρθένα δάση του Αμαζονίου δεν πρέπει να θεωρούνται «φυσιολογικές», παρά το γεγονός ότι έτσι ακριβώς τις χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Global Change Biology», ο αριθμός των πυρκαγιών τον φετινό Αύγουστο ήταν τριπλάσιος από πέρυσι και ο υψηλότερος από το 2010. Δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκάλεσε την πυροδότηση τόσων πολλών πυρκαγιών, θεωρούν πάντως πως το φαινόμενο δεν εντάσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πιστεύουν μάλιστα πως η ραγδαία αποψίλωση του Αμαζονίου από τη Βραζιλία είναι η βασική αιτία, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει την κατάσταση, δημιουργώντας μεγαλύτερη ξηρασία απ’ ό,τι συνήθως.

Η μελέτη συμφωνεί με τα δεδομένα από το πρόγραμμα ανίχνευσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου (DETER- b), που βρήκε επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι οι φωτιές συνδέονται με τον αυξημένο φετινό ρυθμό αποψίλωσης των δασών.

Η αποψίλωση τον Ιούλιο του 2019 ήταν κατά 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Καταλήγοντας σε απώλειες της τάξης των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους!

«Τα ευρήματα … απορρίπτουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας ότι ο Αύγουστος του 2019 ήταν ένας φυσιολογικός μήνας πυρκαγιών στον Αμαζόνιο», καταλήγουν οι ερευνητές του Lancaster University…

Αφήστε μια απάντηση