Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-Δράσεις-εκδηλώσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-Δράσεις-εκδηλώσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η σημερινή, και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί σειρά ολοήμερων δράσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Στην Αθήνα, στο Γκάζι- Μετρό Κεραμεικός, θα βρίσκεται ως τις 10 το βράδυ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ -μέσω της Κινητής Μονάδας- όπου θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Η ενημερωτική παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της ΜΚΟ HelMSIC. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελέγχου για τον HIV, με γρήγορη εξέταση (rapid test), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον ιό. Εξάλλου, ομάδες Εργασίας θα επισκεφτούν bar και café του κέντρου της Αθήνας από τις 20.00-03.00 για ενημέρωση και διανομή σχετικού υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη ο Περιφερειακός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Βορείου Ελλάδας, για 19η συνεχόμενη χρονιά, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιείται ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της, σε θέματα που αφορούν στον HIV/AIDS και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ε.Ο.Δ.Υ. και των συμμετεχόντων φορέων. Παράλληλα μουσικοί και χορευτικοί συντελεστές, όπως της χορευτικής ομάδας SALSA του ΑΠΘ στις 14:30 και στις 18:00 και της ομάδας κρουστών Paranauê, θα στείλουν το μήνυμα της ημέρας, μέσα από τις δικές τους παραστάσεις.

Η ενημερωτική παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», του «ThessCheckpoint», του «Κέντρου Ζωής», της HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) και του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε..

Β. Κικίλιας: «Μαζί βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις»

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στέλνουμε το μήνυμα, ότι η λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και υπογραμμίζει ότι είναι χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό όσων πάσχουν.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει τα εξής:

1.Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

2.Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Με τον τρόπο αυτό:
-διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους
-απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
-διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

3. Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

WHO: Το πρόσωπο της επιδημίας του HIV έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εκδώσει νέες συστάσεις για να βοηθήσει τις χώρες να προσεγγίσουν τα 8,1 εκατ. άτομα που ζουν με τον ιό HIV και τα οποία δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία διάσωσης.
«Το πρόσωπο της επιδημίας του HIV έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία από ποτέ, αλλά πάρα πολλοί εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται επειδή δεν έχουν διαγνωστεί. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του WHO για τον έλεγχο του HIV έχουν ως στόχο να το αλλάξουν δραματικά».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα τέλη του 2018, υπήρχαν 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι με ΗIV παγκοσμίως. Από αυτούς, το 79% είχε διαγνωσθεί, το 62% ήταν σε θεραπεία και το 53% έχει επιτύχει την καταστολή του ιού HIV χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης τρίτων

Διάφορες οργανώσεις του ΟΗΕ συνεργάζονται στενά με παγκόσμιους και εθνικούς εταίρους για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, WHO

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση