Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συντάξεις για 30ετία και πάνω

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις για το ύψος των αυξήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συνταξιούχων που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας. Οι αποφάσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο νέο Ασφαλιστικό και θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης η οποία συντάσσεται αυτή την περίοδο. Οριστικά το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για την 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.

To σενάριο που επιλέγεται είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8%-10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Η εν λόγω αύξηση, η οποία θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις – παλαιές, νέες και εκκρεμείς -, θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019. Οι παλαιές επανυπολογισμένες συντάξεις θα πρέπει να επανυπολογιστούν από την αρχή με τα νέα ποσοστά – γεγονός που θα οδηγήσει κάποιους σε μείωση της προσωπικής διαφοράς και αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ άλλους ακόμα και σε καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Πράσινο

Προχθές ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, περίπου 950.000 ασφαλισμένοι από τα πρώην Ταμεία ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, λαϊκές αγορές ή με παράλληλη ασφάλιση θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μηνιαία εισφορά τους ανάμεσα σε 7 κλίμακες εισφορών, ενώ οι 495.283 ασφαλισμένοι από τον πρώην ΟΓΑ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 6 κλίμακες εισφορών.

Παράλληλα αλλάζουν όλα στην επικουρική ασφάλιση και στο εφάπαξ, ενώ μπαίνει σταθερό ποσό για την υγεία. Ειδικότερα 250.000 μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις κλίμακες για επικουρική σύνταξη και τρεις κλίμακες για εφάπαξ, ενώ πλέον θεσμοθετείται ενιαίο ποσό για την υγεία από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και πάνω στα 60 ευρώ τον μήνα για τους μη μισθωτούς και στα 35 ευρώ για τους αγρότες για το 2020.

Επισημαίνεται ότι έχει ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού η μείωση κατά 0,9% στις εισφορές των μισθωτών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Η μείωση αυτή θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2020 και θα αφορά πάνω από 1,6 εκατομμύριο εργαζομένους και τους περίπου 260.000 εργοδότες τους. Ετσι οι εισφορές για τους πλήρως απασχολούμενους μισθωτούς θα πέσουν από περίπου 41% σε περίπου 40% από τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη «δόση» της εξαγγελθείσας, ήδη προεκλογικά, μείωσης των εισφορών των μισθωτών, κατά 5 μονάδες, κατά την περίοδο 2020-2023.

Σημειώνεται ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η αύξηση επικουρικών συντάξεων. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα δοθούν αναδρομικά ποσά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Σε περίπτωση που ο νέος νόμος τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2020, οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά 4 μηνών. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Αφήστε μια απάντηση