Κομοτηνή: 30-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 30-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πρωτογενής Τομέας
Νέα εποχή για τους αγρότες
Τη μετάβαση στη νέα εποχή μειωμένου κόστους ενέργειας για τους αγρότες εγκαινιάζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Ο Υπουργός υλοποιώντας τη δέσμευσή του για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, ανακοίνωσε ότι με την τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ προβλέπεται η αύξηση από το 20% στο 75% του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Δίκτυο της ΔΕΗ, από σταθμούς παραγωγής οι οποίοι «εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση».

Παρέμβαση του Υπουργού για το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης
Με το μέτρο της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα. Ο κ. Βορίδης με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό. Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019.

Βουλή
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας από τον Ιλχάν Αχμέτ
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού από τους αξιολογικούς πίνακες της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ, για τον διορισμό υποψήφιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ). Ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτηση του πως μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, 1750 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με όλα τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού, μετά από χρόνια προσφοράς και εμπειρίας στη δημόσια εκπαίδευση, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τους διορισμούς, «εξαιτίας ασαφών και συγκεχυμένων οδηγιών του συστήματος για την καταβολή του απαραίτητου παραβόλου των τριών (3) ευρώ!» Σύμφωνα με τον κο Ιλχάν Αχμέτ «οι εν λόγω υποψήφιοι, έχοντας πάρει κωδικό παραβόλου και συμπληρώσει το IBAN, θεώρησαν πως η πληρωμή του έχει δρομολογηθεί μέσω τραπέζης και ως εκ τούτου η αίτησή τους είναι ενεργή και έχει υποβληθεί με επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι αφενός δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής και αφετέρου τους δόθηκε αριθμός μητρώου για την αίτησή τους, που επιβεβαίωνε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.» Επιπλέον, στην ερώτηση τονίζεται «η άδικη και αδικαιολόγητη μη προσμέτρηση των 20 μορίων που προβλέπονται για το βασικό πτυχίο της κατηγορίας Π.Ε. 71, καθώς και η μη άθροιση στο σύνολο των μορίων του μεταπτυχιακού τίτλου για την ειδικότητα της Πληροφορικής, που επίσης οδηγεί πολλούς υποψηφίους εκτός των πινάκων αξιολόγησης.» Και η ερώτηση καταλήγει: «Είναι σαφές πως τη στιγμή, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία δέκα χρόνια και ο αποκλεισμός από τους εν λόγω «κλειδωμένους» πίνακες επί της ουσίας σημαίνει για τους απορριπτέους υποψηφίους πως δεν θα μπορούν να δουλέψουν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία χρόνια, απαιτείται η βούληση όλων των αρμοδίων να ξεπεραστούν προβλήματα και λάθη, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και σε ασάφειες της προκήρυξης.»

Περιφέρεια
Επερώτηση για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Κατσιμίγας και Ριτβάν Κουράκ υπέβαλλαν προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο επερώτηση σχετική με αίτημα της Σχολικής Εφορείας του Μ/Κ Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του σχολείου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στην Αθήνα ο Οντέρ Μουμίν
Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, με αφορμή τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ο Δήμαρχος Ιάσμου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Η συνάντηση του Μουμίν με τον κο Μπακογιάννη.

Περιφέρεια
Τετάρτη πάμε ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Δυναμική ήταν η έναρξη του 5ουκύκλου διαλέξεων της Ακαδημίας – Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Δράμα. 450 πολίτες σε όλη την Περιφέρεια ξεκίνησαν ήδη να παρακολουθούν το διαδραστικό, καινοτόμο, πρωτοποριακό πρόγραμμα κατά το οποίο καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας παραδίδουν με τρόπο απλό και κατανοητό, σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ εντελώς δωρεάν κάνοντας εγγραφή ηλεκτρονικά.

Υγεία
Ενημέρωση από το ΙΣΝ
Δεύτερη ενημέρωση αναφορικά ε το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το οποίο σχεδιάζεται, θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου στις 17:00, στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
“Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω”
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής οργανώνει τη δράση “Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω”. Πρόκειται για μια δράση που επιφέρει τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά της πόλης, αλλά κυρίως με τα καταστήματα τα οποία θα παρέχουν εκπτώσεις και προσφορές στους φοιτητές καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέχρι στιγμής 35 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετέχοντας στη δράση, με προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, βιβλία-χαρτικά και προϊόντα τεχνολογίας, ενώ όποιος επιχειρηματίας επιθυμεί να συμμετέχει μπορεί να επικοινωνεί με την γραμματεία του εμπορικού συλλόγου. Την έκπτωση θα λαμβάνουν οι φοιτητές σε όσα καταστήματα φέρουν το σχετικό σήμα με την ένδειξη, “Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω” με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Via Egnatia 2019
Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Via Egnatia 2019» της ΠΕ Ροδόπης, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Μαξιμιανούπολης – Μοσυνούπολης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Via Egnatia 2019 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, θα κορυφωθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, με το λαϊκό αγώνα δρόμου εντός πόλης 5 χλμ. «Rodopi Run 2019», με σημείο εκκίνησης το Πάρκο της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Εκδηλώσεις
Πολεμώντας τη νικοτίνη και τις εξαρτήσεις
Εκδήλωση με τίτλο «Πολεμώντας τη νικοτίνη και τις εξαρτήσεις» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Ο Δρομέας της Θράκης στα στενά του Νέστου
Ο «Δρομέας» Θράκης την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει την 3η πεζοπορία του τμήματος, αυτή τη φορά για τους ενήλικες στα στενά του Νέστου. Η διαδρομή είναι εύκολη και κατάλληλη για αρχάριους αλλά και παιδιά άνω των 12 ετών (με συνοδεία γονέα). Το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού βρίσκεται έξω από το χωρίο Γαλάνη.

Αναδάσωση και πεζοπορία μαζί
Η Θηροφυλακή, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής, ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Τοπική Κοινότητα Διώνης, οι Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS, η Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής και το πρόγραμμα Παιζω-πορεία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής συμμετέχουν από κοινού στη διοργάνωση της εθελοντικής αναδάσωσης του Αποκατεστημένου ΧΑΔΑ (χωματερή) του οικισμού Διώνη του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών αύριο στις έντεκα το πρωί. Για σχετικές πληροφορίες για τη συμμετοχή σας θα απευθύνεστε στον υπεύθυνο της διοργάνωσης Νίκο Δουλακάκη (6946 359595). Οι μικροί Παιζω-πόροι με τους γονείς τους μπορούν να αναχωρήσουν όλοι μαζί παρέα από το πάρκινγκ της πρώην Νομαρχίας στις 10 πμ. Επίσης, θα υπάρχουν 25 θέσεις διαθέσιμες στο λεωφορείο με το οποίο θα μετακινηθεί η ομάδα του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής με κάποιο αντίτιμο.(Υπεύθυνη καθηγήτρια Ματίνα Ψάλτου στο 6944750473). Το λεωφορείο αναχωρεί στις 10 το πρωί της Κυριακής απέναντι από την Περιφέρεια έξω από το σχολείο.

Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση