Νέες προκλήσεις Ερντογάν-Έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας

Νέες προκλήσεις Ερντογάν-Έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας

Την προκλητική της ρητορική με μονομερείς κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, συνεχίζει η Άγκυρα, ενώ αύριο μεταβαίνει στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» με τη Λιβύη, εξαπέλυσε νέα επίθεση σε Αθήνα και Λευκωσία, στα εγκαίνια εγκαταστάσεων του αγωγού ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ύψαλα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση στα Ύψαλα.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», είπε ο κ. Ερντογάν. Επέμεινε επίσης, πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη θα εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση στα Ύψαλα.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει επαφές στο Κάιρο της Αιγύπτου, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα το κείμενο της συμφωνίας, διαφορετικά θα απελαθεί.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Eπίσκεψη του Ν. Δένδια στο Κάιρο (video)

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση