Μαδρίτη: Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επισημοποίησαν στις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα εκπροσωπηθούν από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην COP25 που ξεκινά τη Δευτέρα στη Μαδρίτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή -όπως η COP25- προκειμένου να διασφαλίσουν δίκαιους κανόνες παιχνιδιού για τα αμερικανικά συμφέροντα», ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επικεφαλής του γραφείου για τους Ωκεανούς και τις διεθνές επιστημονικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις, Μάρσια Μπέρνικατ, «θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών» που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της αμερικανικής Υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Γεωργίας, της αμερικανικής υπηρεσίας NOAA (Εθνική Αρχή για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα) και της Υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, θα τη συνοδεύσουν.

Η Ουάσιγκτον επισημοποίησε στις 4 Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα εκ μέρους της Κίνας και της Γαλλίας.

Αυτό το σημαντικό στάδιο, που δεν μπορεί να επέλθει νωρίτερα λόγω μιας πρόβλεψης που έχει περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας, προκαλεί αντίστροφη μέτρηση ενός έτους προτού η Ουάσιγκτον μπορέσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Η αναχώρηση δεν θα πραγματοποιηθεί ως εκ τούτου πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει ότι θα κερδίσει δεύτερη θητεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε από το 2017 την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι είναι επιζήμια για την αμερικανική οικονομία, και πολλαπλασίασε από τότε τα μέτρα για την ελάφρυνση των κανόνων στον τομέα των περιβαλλοντικών προτύπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Αφήστε μια απάντηση