Κοινωνικό μέρισμα 2019 : Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση – Ποιοι θα το λάβουν

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος όπως και οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα -και πιθανότατα πριν την Πέμπτη- θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος. Το υπερπλεόνασμα θα πάει σε ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες, τόνισε ο υπουργός.

«Η βούληση μας είναι να μειώσουμε φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι νωρίτερα από το 2021 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα κατανεμηθεί και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες. Όπως διευκρίνισε οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων» θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή και κάποια άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου – διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να διαμορφώνεται σε 436 εκατ. ευρώ, πλην όμως από το ίδιο ποσό θα πρέπει να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις, όπως των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μείνουν σαν «μαξιλάρι».

Εάν επιλεγεί η συνδυαστική λύση, το ένα κομμάτι θα διατεθεί για την εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος φέτος τον Δεκέμβριο που παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις και το άλλο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης σε επιλεγμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι με παιδιά κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση