Κοινωνικό μέρισμα : Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να βρουν τρόπο να «μοιράσουν» το κοινωνικό μέρισμα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναμένει τα επίσημα στοιχεία για το πώς κινήθηκαν οι πληρωμές φόρων και τα άλλα κρατικά έσοδα στα τέλη του Νοεμβρίου, ώστε να σχηματίσουν και ασφαλέστερη πρόβλεψη για το τελικό ύψος του φετινού υπερπλεόνασμάτος

Όμως τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι του μερίσματος θα κριθεί από το τελικό εκτιμώμενο ύψος στο υπερπλεόνασμα το οποίο θα μπορέσει να διανεμηθεί στις επόμενες εβδομάδες πριν αλλάξει ο χρόνος.

Το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα κατανεμηθεί και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες.

«Ο πλούτος πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς σε όλες τις κατηγορίες – και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων», θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή και κάποια άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου – διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρω.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποιοι τελικά θα είναι οι «τυχεροί» του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Αφήστε μια απάντηση