Η Έκθεση «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα»στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Έκθεση «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα»στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα» πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου με την παρουσία πλήθους μουσικών και μουσικόφιλων στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο ισόγειο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Διάρκεια Έκθεσης έως 31 Ιανουαρίου 2020.

Πριν την ξενάγηση στην έκθεση, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ερμήνευσε τα δύο πρώτα μέρη του δημοφιλούς Τρίτου Κουαρτέτου του συνθέτη.

Η Έκθεση Σκαλκώτα αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του Έτους Σκαλκώτα,  που γιορτάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού Αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα μπορούν να «βυθιστούν» στον ήχο και στη μουσική του Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το Αρχείο του. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα με διεθνή εμβέλεια. Η ιδιοφυής συνθετική τεχνική του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον με χαρακτηρισμούς όπως «μια πρωτότυπη μεγαλοφυΐα» ή «επιτέλους ένας συνθέτης!». Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ισάξιος των Σένμπεργκ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς. Η ιδιομορφία του μουσικού ύφους του έγκειται στο ότι ασχολήθηκε παράλληλα με δύο εντελώς διαφορετικά ιδιώματα – την τονική και την ατονική μουσική – χωρίς να χάνει την επαφή με τη νεοκλασική τεχνοτροπία και την εθνική ταυτότητα.

Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16:30-19:30(και 19:30-20:30 για τους κατόχους εισιτηρίων των παραστάσεων του Μεγάρου)

Σάββατο: 12:30-19:30(και 19:30–20:30 για τους κατόχους εισιτηρίων των παραστάσεων του Μεγάρου)

Σάββατο 18 & 25 Ιανουαρίου: 12:30-16:30

Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

25 Δεκεμβρίου, 1 & 2 Ιανουαρίου: Κλειστά

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Διάρκεια Έκθεσης έως 31 Ιανουαρίου 2020

 Εκθεσιακός Χώρος των Φίλων της Μουσικής- Φουαγιέ Ισογείου

Αίθουσας Χ.Λαμπράκης -Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συντελεστές Έκθεσης

Σχεδιασμός και επιμέλεια: Ανδρομάχη Γκαζή, μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων μουσειολόγος. Με τη μουσικολογική επιμέλεια της Διευθύντριας Στεφανίας Μεράκου και της Βάλιας Βράκα, Υπεύθυνης του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21

Τ. 210 72 82 778,  www.mmb.org.gr, library@megaron.gr

www.ert.gr

Τμήμα Εταιρικής Προβολής