Πόλη φάντασμα το Δυρράχιο-Θρήνος στο Θουμάν-Έσπευσαν Έλληνες μηχανικοί (video)

Πόλη φάντασμα το Δυρράχιο-Θρήνος στο Θουμάν-Έσπευσαν Έλληνες μηχανικοί (video)

Ο επίλογος της εθνικής συμφοράς γράφεται στην Αλβανία. Οι έρευνες για επιζώντες σταματούν, τέσσερις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 49 και οι τραυματίες πλησιάζουν τους 900.

Πόλη- φάντασμα χαρακτηρίζεται το Δυρράχιο, στα περίχωρα του οποίου έχουν στηθεί τα κινητά μαγειρεία που απέστειλε ως βοήθεια η Ελλάδα σε χιλιάδες άστεγους.

Στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντίστοιχα, παρουσία του πρωθυπουργού, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους.

Έξι μέλη της οικογένειας Καρά κηδεύτηκαν το πρωί στο Θουμάν. Ο μόνος επιζών,έχασε τα τρία παιδιά του και τη σύζυγό του και είναι σοβαρά τραυματίας. Ο Άλμπερτ Καρά μεταφέρθηκε στην Ιταλία για ειδική θεραπεία.

Οι εικόνες συγκλονίζουν καθώς οι κηδείες έγιναν στους καταυλισμούς, όπου διαβιούν 10.000 άστεγοι.

Οι τελευταίες στιγμές της οικογένειας Λάλα που έχασε 8 μέλη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μητέρα βρέθηκε αγκαλιασμένη με τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της, στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού της, στα προάστια του Δυρραχίου.

Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες το Δυρράχιο και την Θουμάν και υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που κατέρρευσαν.

Αν και οι έρευνες συνεχίζονται στο Δυρράχιο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο που κατέρρευσε, το κύριο μέλημα των αρχών πλέον είναι να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Ομάδες διάσωσης της Ιταλίας, Ρουμανίας, Γαλλίας, Σερβίας, Μαυροβούνιου, Τουρκίας και από την πρώτη στιγμή και της Ελλάδας πρόσφεραν τη βοήθειά τους.

Η ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες επέστρεψε πριν από λίγο στην Ελλάδα.

Ειδική ομάδα του Υπουργείου Υποδομών έφτασε στο Δυρράχιο για να κάνει αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές μετά από αίτημα των αλβανικών αρχών, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε την ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στη διάθεση της Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου και ο Ερυθρός Σταυρός σπεύδουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Απευθείας: Σοφία Ζουζέλη, Μάριος Κωνσταντινίδης
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Γιώργος Γεραφέντης, Κατερίνα Μπατζάκη

Σχετική είδηση:Αλβανία: Άνιση η μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων-Πηγαίνουν και Έλληνες πολιτικοί μηχανικοί (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα