Λύση για τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών της Ικαρίας ζητά η Λα.Σ. Β. Αιγαίου

Λύση  για τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών της  Ικαρίας ζητά η Λα.Σ. Β. Αιγαίου

Με παρέμβαση της, η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου μέσω του περιφερειακού συμβούλου της κ. Στ. Σταμούλου ζητούν την λύση στα προβλήματα των μεταφορών των μαθητών της Ικαρίας. Ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζεται χωρίς να μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση. Στο κείμενο που ακολουθεί δίνονται παραδείγματα του προβλήματος, εξηγούνται οι λόγοι που αυτό το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και μπαίνουν ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και αντιπεριφερειάρχη κ. Πανουράκη.
“Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά χρειάζεται να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: Τη μεταφορά των μαθητών της Ικαρίας από και προς το σχολείο από την πολιτεία. Για μια ακόμα φορά και παρά τις διαβεβαιώσεις των «αρμόδιων» που καθησύχαζαν ότι «υπάρχει πλάνο για τις μεταφορές», και πως «χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή» αποδεικνύεται πως και εφέτος, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς , το βάρος της μεταφοράς πέφτει και πάλι στις πλάτες δεκάδων γονέων.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα :
 Γυμνάσιο Ευδήλου: Δεν μεταφέρονται 2 μαθητές από Αρέθουσα και μία μαθήτρια από Σταύλο. (σύνολο: 3)
 Δημοτικό Ευδήλου: Δεν μεταφέρονται 2 μαθητές από Αρέθουσα, 6 μαθητές από Αυλάκι, 3 μαθητές από Κάμπο, 3 μαθητές από Κεραμέ Ευδήλου. (σύνολο: 14)
 Δημοτικό Καραβοστάμου : Δεν μεταφέρονται 4 μαθητές από Μονοκαμπι – Μηλιωπο
 Νηπιαγωγείο Ευδήλου: Δεν μεταφέρονται 4 μαθητές (2 αγόρια, 2 κορίτσια) από Αυλάκι.
 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (με έδρα το Καραβόσταμο): Δεν μεταφέρεται 1 μαθητής από Ράχες.
 ΕΕΕΕΚ (με έδρα τον Εύδηλο): Δεν μεταφέρονται: μια μαθήτρια από Ράχες, ένας μαθητής από Ράχες, μία μαθήτρια από Φραντάτο, μια μαθήτρια από Εύδηλο και ένας μαθητής από Εύδηλο. (σύνολο: 5) (ενημερωτικά οι μαθητές του Ευδήλου διαμένουν σε απόσταση που δικαιολογεί τη μεταφορά τους, συν το γεγονός της ειδικής τους κατάστασης.)
 Οι σχολικές μονάδες των Ραχών εξυπηρετούνται από τα ίδια μεταφορικά μέσα με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες για να προλάβουν να είναι στην ώρα τους τα παιδιά στα σχολεία τους .
 Το λεωφορείο που εξυπηρετεί Δημοτικό- Γυμνάσιο- Λύκειο Ραχών αλλά και Ευδήλου έχει ακινητοποιηθεί τουλάχιστον 10 μέρες (λόγο υποδείξεων της αστυνομίας) δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα κατά την αποχώρηση κυρίως των μαθητών αφού δεν αντικαταστάθηκε από άλλο λεωφορείο.
 Από Περδίκι προς 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Κηρύκου: Μαθήτρια Ε’ Δημοτικού δεν μεταφέρεται, παρ’ όλο που υπάρχει μεταφορά από και προς τον Άγιο Κήρυκο, με το αιτιολογικό ότι τα παιδιά που διαμένουν Περδίκι φοιτούν και μεταφέρονται από και προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Κηρύκου. Ουσιαστικά ζητάνε από τη μαθήτρια να κάνει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η λογική του «Ποντίου Πιλάτου» καταστρατηγούν το δικαίωμα για μόρφωση με ίσες ευκαιρίες στην Ικαρία. Τρανταχτό παράδειγμα από τη περασμένη χρόνια τα προβλήματα της μεταφοράς των παιδιών με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά να αναγκάζονται γονείς να σταματάνε τη εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών λόγο αδυναμίας μεταφοράς τους ή να κάνουν μεταγραφές με τις ευλογιές της διεύθυνσης εκπαίδευσης στέλνει παιδιά σε σχολεία χωρίς να πληρούν τις διαδικασίες ρεαλιστικής φοίτησης τους σε αυτά, και την περιφέρεια που χωρίς να σκέπτεται τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, με μια ανακοίνωση λέει στους γονείς «Να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο» προσπαθώντας να εξαγοράσει τη σιωπή τους με το πενιχρό επίδομα μεταφοράς.
Για όλους εμάς που βιώνουμε το πρόβλημα καθημερινά ένα είναι σίγουρο : Όλα αυτά δε συμβαίνουν τυχαία και δε συμβαίνουν αποκλειστικά στο νησί μας!
 Είναι απόρροια συγκεκριμένης πολιτικής και των εκφραστών της που ονομάζει τη συρρίκνωση του Δημόσιου σχολείου δημοσιονομική εξυγίανση, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους περικοπή δημόσιων δαπανών…
 Είναι απόρροια μιας πολιτικής που βαφτίζει τις δαπάνες για τους πολίτες σπατάλες και την επιχορήγηση των τραπεζών σχέδιο διάσωσης της χώρας. Έτσι δεν περισσεύουν λεφτά για τη μεταφορά των μαθητών και τίθεται ανοιχτά ο εκβιασμός στους γονείς: «ή αναλαμβάνετε εσείς τη μεταφορά ή δεν πάνε τα παιδιά σας σχολείο».
Όμως η δωρεάν μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Σχολείο που λειτουργεί, προϋποθέτει την εξασφάλιση της φυσικής παρουσίας όλων των μαθητών και όχι μόνο αυτών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν με ίδια μέσα. Στην Ικαρία λειτουργία σχολείων χωρίς μεταφορά μαθητών δε νοείται.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε την άμεση επίλυση του θέματος της μεταφοράς των παιδιών όλης της περιοχής με ασφαλή νόμιμο και μόνιμο τρόπο χωρίς να επιβαρύνεται κανένας μαθητής και καμία οικογένεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης :
 Τι μέτρα θα λάβει η Περιφέρεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μετακίνηση των μαθητών ;
 Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις;
 Θα επισκεφτεί την Ικαρία είτε ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης είτε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης εντός του 1ου δεκαημέρου του Δεκέμβριου. Για να συζητηθεί το θέμα των μεταφορών των μαθητών, όπως έχει ζητηθεί από τους Συλλόγους Γονέων Σχολείων της Ικαρίας;
 Με ποιο τρόπο προτίθεται (αν προτίθεται) να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, για να διασφαλιστεί με ασφαλή νόμιμο και μόνιμο τρόπο, η μεταφορά των μαθητών όλης της Ικαρίας (και όχι μόνο) χωρίς να επιβαρύνεται καμία οικογένεια;”

The post Λύση για τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών της Ικαρίας ζητά η Λα.Σ. Β. Αιγαίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb