Βήματα Μπροστά, του Χόρχε Μπουκάι

Ποια είναι ορισμένα από τα βήματα που μπορούν να μας πάνε μπροστά;

  • Βήμα 1. Γνώθι σαυτόν

Μόνο αν μάθουμε ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια αυτοβελτίωσης, για το καλό το δικό μας, αλλά και της ανθρωπότητας.

  • Βήμα 2. Αποφάσισε να είσαι ελεύθερος

Πρόκειται για το δικαίωμα που έχει ο καθένας να επιλέγει μία από τις εναλλακτικές που του προσφέρονται κάθε στιγμή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εντιμότητα και η διάθεση να τα καταφέρουμε, χωρίς να τα θεωρούμε όλα ακατόρθωτα.

  • Βήμα 3. Να είσαι ανοιχτός στην αγάπη

Για την ολοκλήρωσή μας χρειάζεται να αισθανθούμε ότι μας αγαπάνε, αλλά κι ότι εμείς αγαπάμε με ένταση, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Αγάπη σημαίνει ότι μπορούμε να χαιρόμαστε με την ύπαρξη και μόνο του άλλου. Είναι σημαντικό να μάθουμε να δημιουργούμε σχέσεις και δεσμούς, που στηρίζονται στην αγάπη.

  • Βήμα 4. Μην ξεχνάς να γελάς

Είναι σημαντικό «να μην ξεχνάμε να χαμογελάμε ακόμη κι όταν αυτές οι φαντασιώσεις για ένα δύσκολο αύριο δείχνουν να μας κυκλώνουν. Να χαμογελάμε σε πείσμα των περιορισμών μας, που τους γνωρίζουμε και τους αναγνωρίζουμε, αλλά και σε πείσμα τω παράλογων περιορισμών που μας επιβάλλουν οι συνήθειες, οι νόρμες και οι επικρίσεις που έχουμε δεχθεί- κι ας μη θυμόμαστε να τις έχουμε αποδεχτεί» (σελ. 43-44).

  • Βήμα 5. Ν’ ακούς καλύτερα

Ακούω σημαίνει ΑΚΟΥΩ. Και όχι απλώς κάνω παύση για να μιλήσει ο άλλος. Και όχι απλώς επικεντρώνομαι σε αυτά που λέει ο άλλος, ούτε είναι μια ανταλλαγή ρητορικών σχημάτων με κάποιον που επίσης δεν ακούει… Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα αυτιά και την καρδιά μας σ’ αυτό που μας λέει ο άλλος απέναντί μας.

  • Βήμα 6. Διάλεξε καλή παρέα

Είναι σοφή επιλογή το να επιλέξουμε με ποιους θα συμπορευτούμε στη ζωή μας. Σεβόμαστε τις διαφορές, αλλά επιλέγουμε την παρέα μας. Αρκετές φορές στην προσπάθειά μας για να μη χάσουμε τίποτα οδηγούμαστε στο να χάνουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τη χαρά να μοιραστούμε πράγματα με τους φίλους μας.

  • Βήμα 7. Να είσαι πάντα εγκάρδιος

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε να εξωτερικεύουμε και να προσφέρουμε το χαμόγελο που έχουμε μέσα μας, να μάθουμε να διαχέουμε τη χαρά με τη μορφή της καλής συμπεριφοράς προς τον διπλανό μας, χωρίς όρους και διακρίσεις. Δε μπορούμε να φτάσουμε μακριά χωρίς τρυφερότητα. Δεν μπορούμε να δούμε τον ορίζοντα αν δεν αναπτύξουμε σχέσεις αγάπης με πρόσωπα του περιβάλλοντός μας και δεν μπορούμε να πετύχουμε αν οι άλλοι δε μας αγαπάνε.

Αυτά είναι μερικά από τα βήματα, που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αυτογνωσία, στην εξέλιξη και στην προσωπική ολοκλήρωση.

«Κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά, χωρίς την αγάπη των άλλων.

Κανείς δε φτάνει πουθενά ξεχνώντας αυτούς που αγαπάει».

Χ. Μπουκάι

Απόσπασμα από το βιβλίο: 20 Βήματα Μπροστά, του Χόρχε Μπουκάι, Εκδόσεις opera. 

Αφήστε μια απάντηση