Φορολογικό : Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Κερδισμένους και χαμένους δημιουργεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές και βελτιώσεις σε άρθρα που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των φορολογούμενων κατά τη δημόσια διαβούλευση ενώ προστέθηκαν πολλές νέες διατάξεις.

Μεγάλες ωφελημένες είναι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ στους χαμένους υπάγονται οι αυτοαπασχολούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης : Όλες οι φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Ωστόσο, με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, από το νέο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ θα πρέπει όλες οι συναλλαγές τους πάνω από 300 ευρώ να γίνονται με «πλαστικό χρήμα» ή e-banking.

Ταυτόχρονα, από το νέο έτος θα πρέπει, προκειμένου να αναγνωρίζει η εφορία τη δαπάνη ενοικίου, να καταβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, η κυβέρνηση δίνει φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ, αλλά με το άλλο παίρνει έως μισό δισ. ετησίως επιπλέον έσοδα από ιδιοκτήτες που πλήρωναν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ για τις βίλες που κατέχουν, αλλά και από φόρους στα κέρδη από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών τύπου Airbnb.

Δυσάρεστη είναι η έκπληξη βρίσκεται στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται ότι κάθε ένα από τα φορολογικά έτη 2020-2022 έκπτωση 40% της δαπάνης για υπηρεσίες ανακαίνισης κτισμάτων από το φόρο εισοδήματος.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διαγράφει εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην εφορία ύψους μέχρι 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο.

Αν και το ποσό των 10 ευρώ φαντάζει μηδαμινό, αφορά 1 στους 8 οφειλέτες (500.000 από τα συνολικά 4 εκατο. ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην εφορία).

Επίσης, καθιερώνεται η νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως παρουσιάστηκε με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση. Οι μόνοι που δεν θα δουν μείωση φόρου είναι μεσαίες οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, απαλλάσσονται από φόρο που τους επιβλήθηκε το 2017 οι εργαζόμενοι για το αυτοκίνητο που τους δίνει ο εργοδότης τους σαν εργαλείο δουλειάς (πχ εμπορικοί αντιπρόσωποι) εφόσον η Λιανική Τιμή προ Φόρων δεν ξεπερνά τα 17.000 ευρώ (αντιστοιχεί σε εμπορική 22.000 ευρώ ή και παραπάνω).

Απαλλάσσονται επίσης όμως και τα «οικολογικά» ΙΧ (ηλεκτροκίνητα ή άλλα) με μηδενικούς ρύπους.

«Ψαλιδισμένη» έκπτωση

Εκπλήξεις (σ.σ. αρνητικές) υπό μορφή προστίμων που μπορεί να φτάνουν και τα 100.000 ευρώ έκρυβαν οι τελικές διατάξεις, για όσους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για τις διάφορες πλατφόρμες τύπου Airbnb δεν δίνουν εγκαίρως στοιχεία στη Φορολογική Διοίκηση.

Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά \και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Μετά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων πάντως, απαλείφθηκε η διάταξη η οποία ακύρωνε την ισχύουσα σήμερα έκπτωση 5% των εισοδημάτων από ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες κάνουν χρήση του νέου μέτρου.

Αφήστε μια απάντηση