Συστατικό του τζίνσενγκ καταστέλλει την ενδομητρίωση

Ένα ενεργό συστατικό του φαρμακευτικού φυτού ginseng μπορεί να καταστείλει την ενδομητρίωση ρυθμίζοντας τις διεργασίες κυτταρικού θανάτου και σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων στο ενδομήτριο, σύμφωνα με μια μελέτη σε κύτταρα από ασθενείς.

Στην ενδομητρίωση ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα εκτός μήτρας, αλλά οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί που διαταράσσονται στην ενδομητρίωση παραμένουν άγνωστοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας “μοριακός ένοχος”, αλλά πολλά μονοπάτια μοριακής σηματοδότησης που συμβάλλουν στον μηχανισμό της ενδομητρίωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην κυτταρική προσκόλληση και στις λειτουργίες προγραμματισμένου θανάτου (απόπτωση), και σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση).

Το σύμπλεγμα πρωτεΐνης NF-kappaB (NF-kB) εμπλέκεται σε τέτοιου είδους διαδικασίες και έχει αποδειχθεί ότι ευνοεί την ανάπτυξη και διατήρηση της ενδομητρίωσης, επειδή εμποδίζει τον κυτταρικό θάνατο και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό διαφόρων κυτταρικών τύπων, όπως κύτταρα του ενδομητρίου και κύτταρα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση, καθώς και τις φλεγμονές.

“Το Ginsenoside Rg3 είναι ένα κύριο δραστικό συστατικό που εξάγεται από το τζινσενγκ, ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους, αυτή η ένωση φάνηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη νέων εστιών ενδομητρίωσης, μειώνει τον όγκο των υπαρχουσών εστιών και σταματά τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων.

Καθώς γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την επίδραση του Rg3 στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ερευνητές του Γυναικολογικού Κέντρου τους Σανξί και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Σανξί μελέτησαν στο εργαστήριο τη δράση της χημικής ένωσης σε δείγματα ενδομητρικού ιστού από έξι γυναίκες ηλικίας 28-40 ετών. Οι γυναίκες έπασχαν από ενδομητρίωση των ωοθηκών και είχαν τακτικούς έμμηνους κύκλους.

Χρησιμοποίησαν ιστό από εστίες ενδομητρίωσης και καλλιέργησαν στο εργαστήριο στρωματικά κύτταρα ενδομητρίωσης ή τα κύτταρα συνδετικού ιστού που υπάρχει στο ενδομήτριο, τα οποία επεξεργάστηκαν με διαφορετικές δόσεις Rg3 και κατέγραψαν τη δράση της ένωσης 24, 48 και 72 ώρες μετά τη θεραπεία.

Διαπίστωσαν ότι το Rg3 εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων ανάλογα με το χρόνο και τη δόση που χορηγήθηκε. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μετά από 72 ώρες και αγωγή με Rg3 τα κύτταρα ενδομητρίωσης των γυναικών πέθαναν.

Μετά τη θεραπεία με Rg3 μειώθηκε σημαντικά η συγκέντρωση του παράγοντα που διεγείρει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και αυξήθηκε η κασπάση 3, πρωτεϊνη που ρυθμίζει τη διαδικασία απόπτωσης.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το Ginsenoside Rg3 καταστέλλει την ενδομητρίωση μειώνοντας τη βιωσιμότητα των εκτοπικών στρωματικών κυττάρων του ενδομητρίου”, κατέληξαν οι ερευνητές.

πηγή: iator.gr

Αφήστε μια απάντηση