Στο Βερολίνο η τριμερής για το Κυπριακό (video)

Στο Βερολίνο η τριμερής για το Κυπριακό (video)

Με φόντο την Πύλη του Βρανδεμβούργου και το σημείο όπου το τείχος χώριζε άλλοτε το Βερολίνο στα δύο, θα γίνει απόψε η άτυπη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το δείπνο στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, λίγα μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Κύπρου).

Παρόντες θα είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι δύο ηγέτες, ωστόσο ενδέχεται κάποια στιγμή να κληθούν να συμμετάσχουν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις, αλλά τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και για αυτό στηρίζουμε -και έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών- αυτή την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες με τους δύο Κύπριους ηγέτες κοινοτήτων σήμερα στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια οικονομική, τεχνική υποστήριξη -αυτό αποκαλείται στη διπλωματική γλώσσα «καλές υπηρεσίες» («good services»)», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Παρέχουμε «καλές υπηρεσίες» ώστε οι συμμετέχοντες να προσέλθουν στις συνομιλίες σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Διότι είμαστε υπέρ του να επανεκκινήσει αυτή η διαδικασία, στην κατεύθυνση μιας μόνιμης ειρήνης και ενός μόνιμου αποτελέσματος».

Βερολίνο-Ανταπόκριση:Γιώργος Παππάς

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στο Βερολίνο ο Ν. Αναστασιάδης για την τριμερή για το Κυπριακό

www.ert.gr

Σοφία Χούντα