Μητσοτάκης: Αγκαλιάζουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία

Μητσοτάκης: Αγκαλιάζουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ώστε να μην χρειάζεται πια να υπάρχει και η Παγκόσμια Ημέρα καταδίκης της».

«Τα τελευταία στοιχεία είναι ανησυχητικά΄» επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «σήμερα μία στις τρεις γυναίκες και μικρά κορίτσια πέφτουν θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας -συχνά από τον ίδιο τους τον σύντροφό. Ο κίνδυνος δεν είναι μακριά, αλλά γύρω μας. Μπορεί τα θύματα να σιωπούν γιατί συχνά φοβούνται. Όμως, το δράμα τους είναι εκκωφαντικό. Και ζητά λύση».

Τονίζει ότι η «Ελληνική Αστυνομία ενεργοποίησε 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Θα απλωθούν, τώρα, σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες της χώρας. Ενώ το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ συγκροτεί Διεύθυνση Πρόληψης προσανατολισμένη στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και οι Δήμοι, που διαθέτουν ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες. Η κυβέρνηση θα τους προσφέρει κάθε βοήθεια.

«Τίποτα, ωστόσο», σημειώνει «δεν θα πετύχουμε χωρίς την συμμετοχή του πολίτη, που είναι και ο μόνος αποτελεσματικός φραγμός στη βία».

Επισημαίνει τέλος ότι «η ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και θα πρέπει να μετατραπεί σε διαρκείας. Ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να βρίσκουν το κουράγιο να καταγγέλλουν όσα υφίστανται. Όλο και πιο πολλοί ένοχοι να τιμωρούνται. Αλλά και η ίδια η κοινωνία σταδιακά να θεραπεύει όλο και πιο πολλές πληγές στο σώμα της. Μέχρι τότε, αγκαλιάζουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία, με τρεις λέξεις γεμάτες αποφασιστικότητα: «Είμαστε Δίπλα Σου»».

Παγκόσμια έκκληση για μάρτυρες κατά 8 καταζητούμενων για εγκλήματα σε βάρος γυναικών

Την ίδια ώρα, η Ιντερπόλ απηύθυνε σήμερα παγκόσμια έκκληση για μάρτυρες για να καταστεί δυνατή η σύλληψη οκτώ φυγάδων, οι οποίοι καταζητούνται για εγκλήματα σε βάρος γυναικών με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η δημόσια αυτή έκκληση, μια πολύ σπάνια κίνηση από την πλευρά της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας που εδρεύει στη Λιόν, στην Γαλλία, έχει στόχο 8 πρόσωπα, για τα οποία έχει ήδη εκδώσει «κόκκινο σήμα» για τη σύλληψη και την εν συνεχεία έκδοσή τους κατόπιν αιτήματος χωρών μελών της.

Μεταξύ των ανδρών αυτών που καταζητούνται στη Ρωσία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, τη Βραζιλία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, οι τέσσερις κατηγορούνται για την δολοφονία της συζύγου ή πρώην συντρόφου τους, τρεις για την δολοφονία άλλων γυναικών και ένας για σεξουαλικές επιθέσεις.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται κυρίως ο 37χρονος Νουράν Μουσάεφ, ο οποίος καταζητείται στη Ρωσία για τον φόνο δύο γυναικών και ο 44χρονος Παναγιώτης Νετζατί, ο οποίος κατηγορείται στην Κύπρο για την απαγωγή, τον βιασμό και την δολοφονία μιας γυναίκας.

Η μονάδα Υποστήριξης στην Αναζήτηση Φυγάδων (FIS) της Ιντερπόλ, η οποία συντονίζει τις έρευνες, θα αναλάβει τον χειρισμό των πληροφοριών που θα δίδονται από τον κόσμο και θα τις μεταβιβάζει στα γραφεία της Ιντερπόλ στις ενδιαφερόμενες χώρες.

«Η βία κατά των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 87.000 γυναίκες σκοτώθηκαν στον κόσμο το 2017, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές από τον σύζυγό τους, τον σύντροφό τους ή στους κόλπους της οικογένειάς τους.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή