Facebook και Google κάνουν “επίθεση στην ιδιωτικότητα” σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία

Techblog.gr

Η επιτήρηση που ασκούν δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς, Facebook και Google, σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των δύο εταιρειών απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη έκφραση σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία. Μία νέα αναφορά υποστηρίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να σταματήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα των χρηστών για την δημιουργία εσόδων.

Σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνής Αμνηστίας, η Google ελέγχει το 90% της μηχανής αναζήτησης παγκοσμίως, ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης χρησιμοποιεί καθημερινά μία υπηρεσία που ανήκει στο Facebook. Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Kumi Naidoo, δήλωσε ότι:

Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ουσιαστική επιλογή αλλά έχουν πρόσβαση στον δημόσιο χώρο υπό τους όρους που υπαγορεύονται από το Facebook και την Google. Αυτό δεν είναι το internet για το οποίο εγγράφηκε ο κόσμος. Τώρα είμαστε παγιδευμένοι. Είτε πρέπει να υποβληθούμε σε αυτό το διαδεδομένο μηχανισμό παρακολούθησης – όπου τα δεδομένα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για να μας επηρεάσουν – είτε να παραιτηθούμε από τα οφέλη του ψηφιακού κόσμου.

Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και σε έρευνες που γίνονται στους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς. Από την μία το Facebook για την παραβίαση του απορρήτου των χρηστών και την διαμοίραση των δεδομένων με σκοπό την κατεύθυνση του χρήστη, από την άλλη η έρευνα που γίνεται στην Google σχετικά με τις πολιτικές συλλογής δεδομένων που ακολουθεί. Επιπλέον, και στις δύο εταιρείες γίνεται έρευνα για πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Το πρόβλημα σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία είναι ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτές οι εταιρείες και ο τρόπος που επηρεάζουν την κοινωνία μας γίνεται αντιληπτός στον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν πρότεινε κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν αυτές οι πλατφόρμες να λειτουργούν καλύτερα, μία προσέγγιση όμως είναι η χρήση συνδρομής. Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί τις κυβερνήσεις, να εγκρίνουν νέους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και να επιβάλουν τους ισχύοντες νόμους.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης