Η Ώρα του Πρωθυπουργού-Αντιπαραθέσεις για εγκλήματα διαφθοράς και μεταναστευτικό-προσφυγικό (video)

Η Ώρα του Πρωθυπουργού-Αντιπαραθέσεις για εγκλήματα διαφθοράς και μεταναστευτικό-προσφυγικό (video)

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση εγκλημάτων διαφθοράς και της Φώφης Γεννηματά για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό ψεύτη, δειλό και απόντα από την ψηφοφορία για τους νέους Ποινικούς Κώδικες. Επέκρινε τις πρόσφατες αποφάσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, την αποδέσμευση λογαριασμών κατηγορούμενων για ξέπλυμα δημόσιου χρήματος, την παραγραφή αδικημάτων για θαλασσοδάνεια στον χώρο του Τύπου και την άρνηση να ψηφίσει την αυστηροποίηση των ευθυνών υπουργών για αδικήματα επ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους σε χρονικό βάθος δύο κοινοβουλευτικών θητειών. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση σπεύδει να επιστρέψει τη χώρα στη διαφθορά. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ». «Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απάντησε στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικό λάθος» σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times καθώς αποτελεί μεταβατική διάταξη, χαρακτηρίζοντάς «ψευτομεταβατική» τη διάταξη. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι’ αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν. Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».
«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δε «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί». «Αυτά οδήγησαν στην κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών που δεν θα ακολουθήσει, τον χαρακτήρισε θεσμικά αδιάβαστο και επιπόλαιο και ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Σε ό,τι αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζών, απάντησε ότι υπόκεινται σε ελέγχους από τις Διοικήσεις τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και ισχύον αυστηρό πλαίσιο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα το 2012 βρισκόταν στην κατάταξη της διεθνούς διαφάνειας στην 94η θέση, το 2015 βρισκόταν στην 58η θέση και ξανακύλησε το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία. Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί «λευκών κολάρων», μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για «λευκά κολάρα», μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια απάντησε και στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στην ερώτηση: «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS».

Την έντονη ανησυχία της πως το μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία, αν δεν αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, αναπτύσσοντας στη Βουλή, την επίκαιρη ερώτηση που απηύθυνε στον πρωθυπουργό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Εμείς θα φωνάζουμε για το προσφυγικό, γιατί έτσι βοηθάμε και εσάς και τον τόπο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθαρές κουβέντες», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε με σκούρα χρώματα τη κατάσταση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες. «Σταματήστε το χάιδεμα των ισχυρών. Αφήστε την επικοινωνία και μπείτε στην ουσία. Το αυγό του φιδιού παραμονεύει. Να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, τα δικά μας όρια. Πρώτον το Προσφυγικό Μεταναστευτικό είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Έχετε υποχρέωση να εξασφαλίσετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Να υπάρξει άμεσα απόφαση της Ε.Ε. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Να υπάρξει επιτέλους αναλογική κατανομή των βαρών. Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών, όπως η Ουγγαρία, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Να αλλάξει η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν μπορεί το βάρος της εξέτασης του ασύλου να πέφτει μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ως πρώτο βήμα να υπάρξει συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην χώρα μας. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες».

Η κ. Γεννηματά άφησε παράλληλα αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε και με την οποία δέσμευσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια. Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Και σεις συνεχίζετε στα ίδια χνάρια. Δεν βλέπετε μπροστά σας τι έρχεται; Δεν βλέπετε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εθνική τραγωδία; Δεν μπορεί να φορτωνόμαστε εμείς όλο το πρόβλημα, να είμαστε οι μοναδικοί σχεδόν «πρόθυμοι» της Ευρώπης», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Αποδοκίμασε επίσης τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, υπογραμμίζοντας: «Είναι τραγικό πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί, μόνο μια φορά στους έξι μήνες. Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα παιδιά τους; Τι θα κάναμε κύριε Πρωθυπουργέ αν ήταν τα δικά μας παιδιά;».

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο, υπουργοί να λένε ότι είναι ικανοποιημένοι και η κατάσταση μη διαχειρίσιμη ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό καλύτερη φύλαξη των συνόρων. «Ενισχύστε τις δυνάμεις αποτροπής. Απαιτείστε κοινές περιπολίες με την Frontex, ώστε να γίνει σαφές ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν μπορεί η FRONTEX να επιχειρεί και να είναι αποτελεσματική στη φύλαξη των συνόρων στον Βορρά και στα ανατολικά να κάνει τον παρατηρητή. Με κλειστά σύνορα στον Βορρά και ανοιχτά στην Ανατολή δεν υπάρχει λύση κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει. Κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας».

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα

Για «μεταναστευτική καταιγίδα» που γιγαντώθηκε από άστοχες αποφάσεις του παρελθόντος, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κα Γεννηματά σε ερώτηση της για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό με θέμα «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και, όπως είπε, «χρειάζεται εθνική στρατηγική διαχείρισης του προβλήματος και να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η πολιτική μας έχει αλλάξει. Τα σύνορα φυλάσσονται, έλεγχοι εντάθηκαν, ο νέο νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Σταδιακά, τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά μεταναστών σε άλλες περιοχές» είπε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη δρομολογούνται κλειστοί χώροι, προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς 2000 χιλιάδες πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, 5 χιλιάδες σε ξενοδοχεία, 15 χιλιάδες σε δομές, κυρίως οικογένειες. Όπως τόνισε, πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων που θα τεθούν όλες οι δυνάμεις που έχουμε, ενώ προσλαμβάνονται άμεσα 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και 800 στα νησιά. «Ο Έβρος θα κλείσει» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που προετοιμάζεται.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου επισήμανε πως θα γίνουν προσλήψεις και πως η κυβέρνηση κληρονόμησε 70.000 αιτήσεις ασύλου. «Θα γίνουν σημαντικές επιστροφές. Δεν θα λύσουμε όλο το πρόβλημα. Συμβολικά και επικοινωνιακά απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και σε όσους έρχονται, το μήνυμα είναι σαφές. Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που εμείς θέλουμε στην Ελλάδα και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν» επανέλαβε, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες κλειστές δομές, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, και εξήγησε πως παραμένει μειωμένος ΦΠΑ, ενίσχυση τοπικών υποδομών, προσλήψεις στις δομές κατοίκων της περιοχής αλλά και στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης με 50 εκατ. ευρώ που θα στηρίξει τις περιοχές που θα υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες.
«Η πολιτική μας αλλάζει. Αλλάζει συνολικά η οπτική μας. Αυτή η κρίση έχει έρθει για να μείνει. Η Ευρώπη θα εξακολουθεί να αποτελεί μαγνήτη. Γι’ αυτό και καλείται να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο τους πολίτες που θα απολαύσουν το δικαίωμα να μείνουν στην ήπειρο»

Παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις από την κοινή δήλωση. Αυτό σημαίνει υποχρεώσεις και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιεί αυτό ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη». Τόνισε πως η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα της στους πραγματικά κατατρεγμένους και πρόσθεσε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που διεκδικούμε την ασφάλειά μας με την ίδια τόλμη ενσωματώνουμε όποιον το δικαιούται και το μπορεί. Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη να αγκαλιάσει όποιον το επιθυμεί. Πάντα η Ελλάδα ξεπερνούσε τις τρικυμίες. Ενωμένοι να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές».

Ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σημαντικό, διαρκές που δεν έχει μαγικές λύσεις. Είναι σύνθετο με έντονη ανθρώπινη διάσταση και αυτή η διάσταση που αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θα δίνουμε προστασία στους πιο ευάλωτους. Κυρίως στα ασυνόδευτα παιδιά. Έχω δεσμευτεί και θα υπάρξει ανακοίνωση ενός εθνικού συντονιστή για αυτό. Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους εταίρους να δεχθούν κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά. Προς θεού 3000 παιδιά δεν μπορούν να τα υποδεχτούν; Η απάντηση -και δεν τιμά την Ευρώπη αυτό- δεν ήταν θετική».

Σχετική είδηση: Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις Τσίπρα-Γεννηματά

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου