Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά κλιματικά ουδέτερη Ε.Ε. μέχρι το 2050

Την ανανέωση των κλιματικών στόχων για το 2020 επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω σχετικού ψηφίσματος. «H Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη μεγάλη οικονομία που έθεσε φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να θέσει ως στόχο μια κιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», επισημαίνεται σχετικά.

Ο τρέχων στόχος της Ε.Ε. είναι να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, υπάρχει πίεση για την αύξηση αυτού του ποσοστού. Η ψηφοφορία έγινε ενόψει της Διάσκεψης COP25 για το κλίμα, που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο στη Μαδρίτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. στη διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να υποβληθεί η ανανεωμένη κλιματική στρατηγική της στα Ηνωμένα Έθνη, στις αρχές του 2020.

Μακροπρόθεσμος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς και η συνέχιση των καταβαλλόμενων προσπαθειών ώστε να μην υπερβεί η αύξηση τον 1,5 βαθμό, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβουλίο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 194 χώρες και από την Ε.Ε. Όλα τα κράτη-μέλη έχουν υπογράψει ανεξάρτητα, αλλά διατηρούν την υποχρέωση να συμμορφώνονται προς τα ετήσια όρια εκπομπών.

Σύμφωνα με αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του 2018, εάν επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές θα είναι μηδενικές μέχρι το 2050.

Για να υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού, τα συμβαλλόμενα μέρη -μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση- οφείλουν να θέτουν κλιματικούς στόχους και να κοινοποιούν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους (NDC) ανά πενταετία.

Οι νέοι στόχοι θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να καταστεί η οικονομία της Ε.Ε. ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050, τάσσονται το 92% των Ευρωπαίων.

Αφήστε μια απάντηση