Ιταλικό drone κατέρριψαν οι δυνάμεις του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού

Ιταλικό drone κατέρριψαν οι δυνάμεις του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού

Επιβεβαίωσαν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας, ότι τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) «συνετρίβη στη λιβυκή επικράτεια ενώ εκτελούσε αποστολή υποστήριξης της επιχείρησης «Mare Sicuro» («Ασφαλής Θάλασσα»).

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα με τη Ρώμη, έχει σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αλιέων ανοικτά της Λιβύης.

«Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια του συμβάντος», πρόσθεσε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι «το σχέδιο πτήσης είχε υποβληθεί εκ των προτέρων στις λιβυκές αρχές».

Άλλη άποψη όμως φαίνεται να έχει ο ΛΕΣ που ζητά από τις ιταλικές αρχές εξηγήσεις για τους λόγους της υπέρπτησης» του UAV στη «λιβυκή επικράτεια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Άχμαντ αλ Μισμάρι . 

Αρχικά, οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν ανακοινώσει πως κατέρριψαν τουρκικό UAV.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Ξένες δυνάμεις κατηγορούνται ότι διεξάγουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη χώρα μετά την έναρξη, τον Απρίλιο, της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων του Χάφταρ με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης