Επικρίσεις της Άγκυρας κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό (video)

Επικρίσεις της Άγκυρας κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό (video)

Ανταπόκριση-Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου

Εντονότατη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού κατά της Ελλάδας και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ατυχείς και αβάσιμες τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τις χαρακτηρίζει επιχείρηση εντυπώσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς που επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ενώ οι ελληνικές αρχές «συνεχίζουν να αποκρούουν μετανάστες και να τους μεταχειρίζονται απάνθρωπα».
«Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015 όπου πέρασαν στην Ευρώπη 850.000 άτακτοι μετανάστες, χάρη στα μέτρα που έλαβε η χώρα μας, το ποσοστό μειώθηκε κατά 94%, αναφέρει η ανακοίνωση.

iframe src=»

Οι Έλληνες «εφαρμόζουν πολιτική μηδέν μεταναστών και παραβλέπουν τα δικαιώματά τους. Οι χώρες που υποφέρουν από το πρόβλημα της μετανάστευσης και η Ελλάδα πρέπει πρώτα να επιδείξουν προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα αίτια που πυροδοτούν τη μετανάστευση στις χώρες από όπου εκείνη πηγάζει».

«Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα. Πρέπει οι Έλληνες συνομιλητές μας και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι δεν είναι δίκαιο η χώρα μας να αναλάβει μόνη της το βάρος  του μεταναστευτικού που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ακόμη και αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει να δει ή να γνωρίζει, συνεχίζεται η απόκρουση των  άτακτων προσφύγων στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αυτά τα άτομα εκτίθενται σε απάνθρωπη μεταχείριση η οποία παραβλέπει τις αξίες της ΕΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Ελλάδα αντί να κάνει προπαγάνδα κατά της χώρας μας, θα είναι πιο αποτελεσματικό αν συνεργαζόταν με την Τουρκία σε αυτό το θέμα».

Συνιστά επίσης στην Ελλάδα «να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες όπως έχουν καταγραφεί από τους διεθνείς οργανισμούς. Να εμποδίσει τον θάνατο μεταναστών, παιδιών και βρεφών λόγω κακών συνθηκών. Να μην ξεχνά ότι αυτά τα άτομα έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Να τερματίσει την απόκρουση μεταναστών που αντιβαίνει προς το διεθνές δίκαιο. Να μη προχωρά σε απάνθρωπη μεταχείριση και να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον των προσφύγων. Να σέβεται τις πεποιθήσεις των μεταναστών και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και της ΕΕ».

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα