Γ.Κατρούγκαλος: Η ΝΔ εφευρίσκει τεχνάσματα και κόλπα για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας (audio)

Γ.Κατρούγκαλος: Η ΝΔ εφευρίσκει τεχνάσματα και κόλπα για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας (audio)

«Όλοι συμφωνούμε να μην τελειώνει η ζωή της Βουλής εάν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από κει και μετά όμως, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι γενικής αποδοχής, να μην είναι κομματικό ενεργούμενο και αυτό εξασφαλιζόταν μέχρι τώρα, από τις αυξημένες πλειοψηφίες που απαιτούνταν».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι «η ΝΔ τώρα κατέθεσε μία πρόταση για εκλογή του Προέδρου, ακόμη και με λιγότερες από 151 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος αυτός θα έχει δηλωμένη την αντίθεση στο πρόσωπό του, της πλειοψηφίας της Βολής. Ευτυχώς αποσύρθηκε χθες, πρόταση ότι στην περίπτωση ισοψηφίας, θα εκλέγονταν Πρόεδρος ο πρεσβύτερος».

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «εμείς χθες καταγγείλαμε τη ΝΔ, γιατί στην προηγούμενη Βουλή δεν ψήφισαν τη δική τους πρόταση, που είναι αυτή που σήμερα προσπαθούν να προωθήσουν, αλλά τη δική μας, που ήταν και δική τους το 14. Αυτό καταγγείλαμε, γιατί ήταν ένα τέχνασμα , ήταν ένα κόλπο, εμείς την ίδια θέση είχαμε και τότε και τώρα. Αυτό δεν είναι μόνο πολιτικά επικίνδυνο, αλλά είναι αντίθετο και με τη διαδικασία αναθεώρησης, γιατί η γενική κατεύθυνση που προσδιορίζει η πρώτη Βουλή, δεσμεύει και την αναθεωρητική, τη δεύτερη. Προσθέτω ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι παραδεκτά μπορεί να τεθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας και στην αναθεωρητική διαδικασία».

Εξηγώντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι, «εμείς έχουμε πει ότι ένας Πρόεδρος που θα εκλέγεται με λιγότερη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα χρειάζεται για τη δεδηλωμένη, δεν θα έχει κύρος για να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αυτό το συσχετίσαμε με τη γενικότερη στάση της ΝΔ, να θέλει παντού να επιβάλει δομές κομματικού κράτους.

Είχαμε όμως και μία άλλη ένσταση και θέσαμε θέμα αντισυνταγματικότητας, γιατί θεωρούμε εάν επικρατούσε παρόμοιος τρόπος εκλογής θα θιγόταν σε τέτοιο βαθμό το κύρος και η νομιμοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα πλήττονταν ο ίδιος ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας ως Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, θα είχαμε δηλαδή μία αλλοίωση του πολιτεύματος.

Να εξηγήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι σε περίπτωση που η Βουλή δεν μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με τις αυξημένες πλειοψηφίες, να συνεχίζονται οι προσπάθειες φτάνοντας στις έξι ψηφοφορίες και εάν δεν έχουν αποτέλεσμα, να πάμε σε άμεση εκλογή, από το εκλογικό Σώμα. Δεν θέλουμε και εμείς άμεση εκλογή, γιατί πράγματι υπάρχουν επιχειρήματα ότι μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα διαρχίας κλπ. Θεωρούσαμε όμως ότι εάν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσε να εκμαιευθεί η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Αλέκα Σταυροπούλου