Θερμομόνωση: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για να γλιτώσετε κρύο και… λεφτά

Αρθρο του Διονύση Κοκκολιά – Μηχανολόγου Μηχανικού, Ενεργειακού Επιθεωρητή

Μπορεί τα τέλη του φθινοπώρου ή οι αρχές του χειμώνα να μην είναι η καλύτερη εποχή για να μονώστε το σπίτι σας. Είναι σίγουρα όμως η εποχή που λέτε γιατί δεν έχω βάλει μόνωση στο σπίτι. Τώρα αρχίζω να κρυώνω και έχω και υγρασία στο σπίτι. Διαβάστε λοιπόν, ενημερωθείτε και ετοιμαστείτε για τις εργασίες μόνωσης του σπιτιού.
Ακούτε συχνά για μόνωση, θερμομόνωση, υγρομόνωση ,πολυστερίνη. Όμως τι είναι όλα αυτά. Ποτέ και γιατί χρειάζονται στο σπίτι . Είναι απαραίτητα παντού και σε όλες τις κατοικίες;
Η μόνωση στα κτίρια διακρίνεται στις εξής κατηγορίες
• Τη θερμομόνωση
• Την στεγανοποίηση ή υγρομόνωση
• Την ηχομόνωση.
Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην πρώτη, αφού παρουσιάζει την μεγαλύτερη ζήτηση και αφορά τον περισσότερο κόσμο. Η θερμομόνωση έχει άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες ενός νοικοκυριού και καλό είναι είσαστε ενήμεροι. Γι’αυτό διαβάστε όλο το άρθρο για να μάθετε πως μπορείτε να εξοικονομήστε ενέργεια αλλά και να προστατέψετε το σπίτι σας.

Μάθετε τι είναι η Θερμομόνωση;

Η θερμομόνωση, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική εργασία εξοικονόμησης ενέργειας σε μια κατοικία ειδικά εάν η κατοικία έχει ανεγερθεί πριν το 1979. Η θερμομόνωση είναι η μέθοδος, οι εργασίες και η χρήση των κατάλληλων υλικών με σκοπό την διατήρηση της θερμότητας σε ένα χώρο. Ουσιαστικά είναι η μέθοδος εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του σπιτιού.
Η θερμομόνωση είναι η μέθοδος, τα υλικά και οι κατάλληλες εργασίες, με σκοπό την θερμική προστασία ενός τοίχου, δαπέδου/πυλωτής ή οροφής. Μετά την μελέτη τις θεμομονωσης και την επιλογή των κατάλληλων υλικών γίνεται η εφαρμογή-κατασκευή. Συνήθως στην κατασκευή έχουμε τα εξής στάδια:

  • Επάλειψη με κόλλα
  • Στρώσιμο και τοποθέτηση των θερμομονωτικών υλικών
  • Μηχανική στήριξη
  • Προστασία από υγρασία
  • Τελική επίστρωση-σοβάτισμα, πλάκες, τσιμέντο.
    Η εφαρμογή της έγινε υποχρεωτική για τα κτίρια που άρχισαν να κατασκευάζονται από το 1979 και μετά. Από την χρονιά αυτή η μελέτη θερμομόνωσης μπήκε σαν προαπαιτούμενο στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με αυτόν τον τρόπο η θερμομόνωση ξεκίνησε να υλοποιείται σταδιακά στις μετά το 1979 κατασκευές. Στην πράξη όμως όπως και πολλά άλλα πράγματα στην χώρα μας, άργησε να εφαρμοστεί στο σύνολο των κατασκευών.
    Οι μελέτες και τα υλικά θερμομόνωσης έχουν εξελιχθεί από τότε, φθάνοντας στο σήμερα όπου υπάρχει υπερπληθώρα υλικών και τρόπων εφαρμογής τους. Τα πιο συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές θερμομόνωσης είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη, η διογκωμένη πολυστερίνη, ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας. Όλα αυτά τα θερμομονωτικά υλικά έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τον αέρα στο εσωτερικό. Επειδή ο αέρας είναι κακός αγωγός της θερμότητας, εμποδίζουν την παραγόμενη ζέστη να διαφεύγει το χειμώνα από τους εξωτερικούς τοίχους και να εισέρχεται αντίστοιχα το καλοκαίρι.
    Η σωστή μελέτη σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλων υλικών, μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξοδα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη του σπιτιού.
    Η θερμομονωση δίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε θέρμανση και κλιματισμό. Προσφέρει ένα Αίσθημα θερμικής άνεσης στους κατοίκους του σπιτιού, αφού λόγω της μόνωσης το σπίτι διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Μπορεί να μπει θερμομόνωση εκ των υστέρων και που;

  • Η θερμομόνωση θα πρέπει να γίνει στοχευόμενα και σε μέρη όπου υπάρχουν απώλειες ενέργειας. Οι νέες μελέτες καθορίζουν με σαφήνεια τις προδιαγραφές και τα υλικά. Στα παλιά σπίτια όμως, σε γενικές γραμμές οι απαραίτητες εργασίες θερμομόνωσης είναι:
  • Στους τοίχους. Η θερμομόνωση μπορεί να εγκατασταθεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά των τοίχων. Έχει διαπιστωθεί ότι από τους εξωτερικούς τοίχους διαφεύγει περίπου το 60% της θερμότητας από το σπίτι και αυτό γιατί οι τοίχοι έχουν τη μεγαλύτερη εκτεθειμένη επιφάνεια στη ζέστη και στο κρύο. Η εξωτερική θερμομόνωση προστατεύει αποτελεσματικότερα το κτίριο και έχει καλύτερη εφαρμογή και αποτελέσματα.
  • Στην ταράτσα. Όπως ακριβώς εγκαθίσταται η εξωτερική θερμομόνωση στους τοίχους, έτσι πραγματοποιείται και στην ταράτσα. Η ταράτσα, λόγω του γεγονότος ότι είναι εκτεθειμένη όλη την ώρα στον ήλιο, συλλέγει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία και διαχέει στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η θερμότητα ανεβαίνει με αποτέλεσμα η παραγόμενη ζέστη από το σύστημα θέρμανσης να χάνεται πιο εύκολα και γρήγορα μέσω της ταράτσας παρά από τους τοίχους. Έτσι, ειδικά σε περιπτώσεις διαμερισμάτων – ρετιρέ, η θερμομόνωση της ταράτσας αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Στην πυλωτή. Είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου του οποίου το πάτωμα αποτελεί οροφή πυλωτής να έχει μεγάλες απώλειες θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή της πυλωτής, οι απώλειες θερμότητας άρα και το κόστος της θέρμανσης μειώνονται σημαντικά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι απώλειες αλλά δεν προκαλείται και αναστάτωση στο σπίτι.
Ορυκτοβάμβακας για θερμομόνωση

Παράδειγμα Θερμομόνωσης σε διαμέρισμα.

Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα σπίτι 75 τ.μ. τελευταίου ορόφου, ελεύθερο περιμετρικά και με ταράτσα. Το σπίτι αυτό καταναλώνει πολύ μεγάλα ποσά για θέρμανση και κλιματισμό. Ενεργειακά δε ανήκει στην χειρότερη ενεργειακή κλάση ακινήτου, δηλαδή στην κατηγορία Η.
Εάν επιλέξουμε για εξοικονόμηση ενέργειας την εξωτερική θερμομόνωση της ταράτσας, τότε αυτομάτως το σπίτι αναβαθμίζεται ενεργειακά, μειώνοντας αυτομάτως κατά 65% τις ανάγκες του για θέρμανση και ψύξη.
Η παρεμβαση αυτή κοστίζει περίπου 55 €/τ.μ και 4125 € στο σύνολό της.

Η απόσβεση της εξωτερικής θερμομόνωσης πραγματοποιείται σε 8 χρόνια. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική εργασία ενεργειακής αναβάθμισης με χαμηλό κόστος και μικρό χρόνο απόσβεσης αποπληρωμής του κεφαλαίου.
Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση στο σπίτι μπορεί να σας δίνει 10% απόδοση στα χρήματα που θα επενδύσετε αρχικά.
Η θερμομόνωση είναι μια από τις εργασίες που επιδοτεί το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον». Το πρόγραμμα αυτό επιδοτεί εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες. Από το πρόγραμμα επιδοτούνται εργασίες και υλικά για την θερμομόνωση σε τοίχους, οροφή και πυλωτή μέχρι του πόσου των 55€ το τετραγωνικό μέτρο. Μπορείτε μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος να εξοικονομήστε έως και 70% στις εργασίες θερμομόνωσης.

Συνοπτικά λοιπόν αυτή είναι η θερμομόνωση για το σπίτι. Τα οφέλη είναι μεγάλα και το αρχικό κόστος κατασκευής γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί. Αν συνδυαστεί δε με υγρομόνωση, θωρακίζει το σπίτι όσο καλυτέρα γίνεται στις καιρικές μεταβολές. Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον περιμένετε και σύντομα θα διαβάστε και για την υγρομόνωση του σπιτιού.

Αφήστε μια απάντηση