Επίσημη «πρώτη» για τον αντικαπνιστικό νόμο – Ενημερωμένοι οι πολίτες (video)

Επίσημη «πρώτη» για τον αντικαπνιστικό νόμο – Ενημερωμένοι οι πολίτες (video)

Επίσημη έναρξη της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Μια τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή – όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι: “Ο εχθρός είναι ο καπνός, και όχι οι καπνιστές”.

Και έκανε λόγο για «Eμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας» στον χαιρετισμό του, κατά την επίσημη έναρξη της αυστηρής και πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, την οποία κήρυξε, σε εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η χώρα μας, και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα»».

«Δεν είναι υπόθεση καταστολής αλλά στόχο έχει τη διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε «Θα είμαστε αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου»

Η πλειοψηφία των πολιτών –καπνιστών και μη-  φαίνονται ενημερωμένοι τόσο για το νόμο όσο και για τα τσουχτερά πρόστιμα.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος περιέχει αυστηρές διατάξεις για όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και για τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές και ίντερνετ καφέ.

Όσοι καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Το ποσό διπλασιάζεται, εάν είναι παρόντες και ανήλικοι. Τσουχτερά τα πρόστιμα και για τους υπεύθυνους των καταστημάτων, αφού φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Σε λειτουργία μπαίνει και η τηλεφωνική γραμμή 1142 για ενημέρωση, υποστήριξη και καταγγελίες

-Δίνοντας όνομα, τηλέφωνο και email, οι πολίτες που διαπιστώνουν παράβαση μπορούν να την αναφέρουν.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι στοχευμένοι και έκτακτοι.

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες

Το φόβο ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις με την εφαρμογή του νόμου, επανέλαβαν και σήμερα οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Πάντως οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν σε 172 επιχειρήσεις από τις 8 ως τις 14 Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι επιχειρηματίες συμμορφώνονται με το νόμο αφού στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: «Πρεμιέρα» του αντικαπνιστικού νόμου-Εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος

 

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη