Βασ. Κικίλιας: Το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι προσλήψεις στο Αχιλλοπούλειο

Βασ. Κικίλιας: Το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι προσλήψεις στο Αχιλλοπούλειο

Τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, συζητώντας παρουσία του Υπουργού Υγείας στις 15/11/2019 την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Βουλευτής παρουσίασε αναλυτικά τις δρομολογημένες πρωτοβουλίες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, ήτοι την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 600.000 ευρώ, την έγκριση της αύξησης του Οργανισμού του νοσοκομείου από 400 σε 460 κλίνες ώστε να ενταχθούν το Αιμοδυναμικό Τμήμα, ο Μαγνητικός Τομογράφος και η δημιουργία της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής, τον προγραμματισμό 16 προσλήψεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, την επαναπροκήρυξη των 6 άγονων θέσεων του αυτόνομου ΤΕΠ, την πρόσληψη 12 ατόμων απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

«Τέσσερις μήνες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, καμία από τις παραπάνω παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ενίσχυση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, υλικοτεχνικά και σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν έχει προχωρήσει», τόνισε ο Βουλευτής.

Την απόφαση της Διοίκησης της 5η Υγειονομικής Περιφέρειας να αναθεωρήσει για άγνωστους λόγους τον προϋπολογισμό της για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ  από τα ταμεία της, τα οποία είχαν προϋπολογισθεί για τα Νοσοκομεία, να μετακινηθούν στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, αφήνοντας το Αχιλλοπούλειο μόνο με 180.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από τα 1,1 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά ζητήσει, στηλίτευσε ο Βουλευτής τονίζοντας πως η απόφαση αυτή δυσχεραίνει δυσανάλογα την πραγματική, καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Στη δευτερολογία του ο Βουλευτής έσπευσε να απαντήσει στον Υπουργό Υγείας απαριθμώντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν την περασμένη τετραετία για το Αχιλλοπούλειο. Συγκεκριμένα, την έγκριση στεφανιογράφου, μιας χειρουργικής τράπεζας εμφύτευσης βηματοδοτών, ενός ειδικού υπερηχοτομογράφου και ορθοπεδικού και χειρουργικού εξοπλισμού, καθώς και την απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου και Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος. Πρωτοβουλίες που αναβάθμισαν την παροχή δημόσιας υγείας και έθεσαν σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης το Αχιλλοπούλειο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο, όπως ενδεικτικά ανάγκες για τουλάχιστον 3 μόνιμους παθολόγους, τουλάχιστον 3 αναισθησιολόγους, τουλάχιστον 1 μόνιμο ουρολόγο, τουλάχιστον 1 μόνιμο ωτορινολαρυγγολόγο και 1 μόνιμο οφθαλμολόγο, καθώς και τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακόμα, ο Βουλευτής τόνισε και το πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων συμβάσεις των 5 από τους 20 επικουρικούς ιατρούς μέσα στις επόμενες μέρες, γεγονός που θα διαταράξει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Αχιλλοπουλείου, καθώς αυτόματα πολλά Τμήματα του Νοσοκομείου θα αντιμετωπίσουν λειτουργικό πρόβλημα.

«Το «πάγωμα» όλων των πρωτοβουλιών της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Αχιλλοπούλειο αλλά και η απόφαση χρηματοδότησής του με το «σταγονόμετρο» θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την ποιότητα της παροχής δημόσιας υγείας στη Μαγνησία», επεσήμανε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καλώντας τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των αναγκών του Αχιλλοπουλείου τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας στο Βουλευτή, αναγνώρισε το γνήσιο ενδιαφέρον του για το Νοσοκομείο, ωστόσο στα ζητήματα ουσίας αρκέστηκε στο να παραπέμψει για το πρώτο τετράμηνο του 2020, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρησης στον προγραμματισμό των προσλήψεων που αντιμετώπιζε κρίσιμα ζητήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου. Σιγή ιχθύος κράτησε ο Υπουργός αναφορικά με το ζήτημα της επαναπροκήρυξης των 6 άγονων θέσεων του αυτόνομου ΤΕΠ, ενώ φειδωλός ήταν και στο φλέγον ζήτημα της μείωσης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, απαντώντας ότι «θα δώσουν ότι χρειαστεί». Σε ότι αφορά τις πέντε συμβάσεις επικουρικών γιατρών που λήγουν στις 30 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι θα ανανεωθούν για ένα χρόνο.

 

www.ert.gr

ertweb