Οι gamers παράγουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα

Techblog.gr

Gamers More CO2 Than Cars

Μια νέα μελέτη εξέτασε την ενεργειακή χρήση των gaming συσκευών στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου θετικά. Φαίνεται ότι οι gamers συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Τι αναφέρει η μελέτη

Το The Computer Gamers Journal διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί gamers καταναλώνουν το απίστευτο ποσό των 34TWh ενέργειας κάθε χρόνο. Αυτό ισούται με το 2,4% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης. Επιπλέον, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνούν τις εκπομπές από 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δαπανώνται μέχρι και 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Όπως όλα δείχνουν, οι gaming συσκευές χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ από ότι όλοι οι καταψύκτες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη οι αιτίες είναι πολλές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως σημείο αναφοράς το έτος 2016 και διαπίστωσαν ότι οι κονσόλες έχουν χρησιμοποιήσει το 66% της ενέργειας που κατανάλωσαν οι gamers. Την ίδια στιγμή, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές χρησιμοποίησαν το 31%, οι φορητοί υπολογιστές το 3%, και τη χαμηλότερη κατανάλωση παρουσίασαν οι συσκευές streaming, όπως το Nvidia Shield.

Gamers More CO2 Than Cars

Ωστόσο, αυτό δεν ελαφρύνει τη θέση των PC gamers, διότι αν και συνέβαλαν λιγότερο στην κατανάλωση ενέργειας, οι υπολογιστές τείνουν να είναι λιγότερο αποδοτικοί από τις κονσόλες και αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη κατανάλωση ανά νοικοκυριό, σε ακραία παραδείγματα.

Μάλιστα, η μελέτη περιγράφει το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να ισχύει στην κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε ένα σπίτι με δύο high-end υπερχονισμένα gaming PC τα οποία χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες 4K, η κατανάλωση μπορεί να αγγίξει τις 2.560 KWh τον χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κύριος υπαίτιος της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας στα gaming PC είναι τα λάθη που γίνονται κατά την κατασκευή τους. Οι περισσότεροι gamers επιλέγουν δραματικά υπερμεγέθη τροφοδοτικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποδοτικότητας τους διότι τα περισσότερα τροφοδοτικά παρέχουν χαμηλή απόδοση όταν καταναλώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της μέγιστης ισχύος τους.

Παραδόξως, τα δεδομένα για το AR/VR gaming δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα περίμενε κανείς. Αν και η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση λόγο των υψηλών αναλύσεων, η χρήση ειδικών τεχνικών rendering ισορροπεί τα πράγματα. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας όταν χρησιμοποιούσαν εξωτερική οθόνη σε συνδυασμό με κάποιο VR headset.

Τα αποτελέσματα μπορεί να τρομάζουν, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι το 2021 η ετήσια κατανάλωση ενέργειας από gaming συσκευές θα έχει μειωθεί στις 33,6TWh. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα του νέου hardware που αναπτύσσουν οι εταιρείες και χρησιμοποιούν οι gamers. Ωστόσο, σημειώνουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία δείχνουν μείωση ακόμη και στις 29,4TWh ή και δραματική αύξηση μέχρι και τις 76,9TWh. Τα τελικά νούμερα εξαρτώνται κατά πολύ από τα μέσα που θα χρησιμοποιούν οι χρήστες που ασχολούνται με το gaming.

Πώς μπορεί κάποιος να παίζει πιο οικολογικά

Η μελέτη δεν σταματά στα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά προτείνει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά εργαλεία εντός των παιχνιδιών τα οποία θα ενημερώνουν του gamers για την κατανάλωση ενέργειας από το σύστημα τους.

Οι προγραμματιστές μέχρι τώρα επιλέγουν να πληροφορούν τους παίκτες μόνο για τους πόρους του συστήματος που χρησιμοποιούνται και την απόδοση, με πληροφορίες όπως τα FPS και τα επίπεδα της RAM. Θα ήταν καλό να σκεφτούν την προσθήκη πληροφοριών που αφορούν την ισχύ του συστήματος και την ενέργεια που χρησιμοποιεί.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί οι οθόνες 4Κ να είναι εκπληκτικές, αλλά αν οι gamers θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει τις αφήσουν στην άκρη, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν πιο αποδοτικές ενεργειακά. Άλλες άμεσες λύσεις που προτείνουν οι ερευνητές είναι η αποφυγή χρήσης επιπλέον οθονών και του υπερχρονισμού.

Τέλος, οι PC gamers θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν V-Sync και περιορισμούς στο framerate. Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 39%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος