Ενισχύονται οι Βρετανοί Συντηρητικοί μετά την υποχώρηση του κόμματος Brexit

Ενισχύονται οι  Βρετανοί Συντηρητικοί μετά την υποχώρηση του κόμματος Brexit

Προβάδισμα ποσοστιαίων μονάδων για το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έναντι του Εργαtικού Κόμματος δείχνει σημερινή δημοσκόπηση, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar, η υποστήριξη προς τους Τόρις βρίσκεται στο 37%, έναντι 27% για το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, από 35% έναντι 29% για τους Εργατικούς, όπως είχε διαμορφωθεί η διαφορά την περασμένη εβδομάδα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στο 17%, ενώ το Κόμμα Brexit στο 9%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες που έχουν ήδη καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές οι Τόρις.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε πως δεν θέλει να κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που τάσσονται κατά του Brexit, έτσι αποσύρει τους υποψηφίους του κόμματός του από 317 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις υπόλοιπες 300 έδρες, συμπεριλαμβανομένων των οριακών εδρών που κατέχουν οι Εργατικοί.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της YouGov Κρις Κέρτις, η ανακοίνωση του Φαράτζ δεν αναμένεται να φέρει ανατροπές στο εκλογικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πολιτικός σύμβουλος της Τερέζα Μέι, ο Τζέιμς Τζόνσον, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση θα επηρεάσει γενικότερα την προσέλκυση ψήφων στο κόμμα του Brexit.

Ο Φάρατζ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εφαρμόσει την ίδια τακτική και στη Σκωτία, όπου θα διεκδικήσει έδρες σχεδόν παντού, εκτός από τις 13 περιφέρειες που ήδη κατέχουν οι Συντηρητικοί.

Επιτροπή για ανεξάρτητη Ουαλία εντός δεκαετίας

Τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ανεξάρτητη η Ουαλία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος της Ουαλίας, ‘Ανταμ Πράις. Στην επιτροπή αυτή θα προεδρεύει η πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας Εργατικών και Κόμματος Ουαλίας της ουαλικής συνέλευσης, Τζόσελιν Ντέιβις.

«Αποστολή μας είναι να πείσουμε τους πολίτες της Ουαλίας ότι η ανεξαρτησία δεν είναι απλά και μόνο επιθυμητή, αλλά ουσιαστικά αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής μας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πράις.

Συμπλήρωσε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες Ουαλοί συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της ανεξαρτησίας, στο Κάρντιφ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας της Βρετανίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό περίπου 30% υποστηρίζει το αίτημα.

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου
Πηγή:ΕΡΤ1

www.ert.gr

Σοφία Χούντα