Facebook: Έδινε στο Tinder ειδική πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών

Techblog.gr

Facebook users data tinder and others

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, φλερτάρει με την ιδέα να ασχοληθεί με το online dating από το 2014. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, στο Tinder και παρόμοιες εφαρμογές.

Η ιστορία και η αποκάλυψη της αλήθειας

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, και αποκαλύπτουν τη δράση του Facebook, αποτελούν μέρος μιας ενεργής αγωγής μεταξύ της εταιρείας και της Six4Three, μιας εφαρμογής που σκάλιζε τα δεδομένα του Facebook για να βρίσκει φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι.

Το Facebook πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών από εφαρμογές τρίτων το 2014 και έδωσε στις περισσότερες εφαρμογές περιθώριο μέχρι τον Μάιο του 2015 για να συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές έλαβαν ειδική μεταχείριση και μπήκαν σε κάποιου είδους whitelist. Έτσι μπορούσαν ακόμη να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Ένα από αυτά τα apps ήταν και το Tinder.

Σύμφωνα με μια σειρά από emails, που διέρρευσαν τον Μάρτιο του 2015, η ειδική άδεια δόθηκε στο Tinder υπό την προϋπόθεση η εφαρμογή να επιτρέπει στο Facebook να μοιράζεται τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος “MOMENTS”. Άλλες εφαρμογές που έλαβαν αντίστοιχες άδειες ήταν το Bumble, το Hinge, και το Coffee Meets Bagel, κυρίως επειδή είχαν υψηλό προφίλ.

Ένα χρόνο πριν, ο Zuckerberg δήλωσε ότι σκέφτηκε πως το Facebook ήταν μια καλύτερη εφαρμογή για ραντεβού από ότι το Tinder και το Match.com. Είπε ότι υπήρχαν δύο τύποι dating apps: ο ένας σχεδιάστηκε ώστε να πραγματοποιεί αντιστοίχιση ανθρώπων και ο άλλος δεν ακολουθεί αυτή την τακτική. Το Tinder και οι λοιπές υπηρεσίες ανήκουν στον πρώτο τύπο, ενώ το Facebook στον δεύτερο.

Ο ίδιος, είχε πει ότι πιστεύει πως το Facebook είναι πιο πολύτιμο και πιο χρήσιμο, και μπορεί να μία καλύτερη dating πλατφόρμα. Ο λόγος είναι απλός, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δεν είναι μία κλασική εφαρμογή ραντεβού, τα μέλη της οποίας καταλήγουν να “ντρέπονται” που συμμετέχουν σε αυτή. Τότε, είχε κλείσει τη δήλωση του λέγοντας ότι στοιχηματίζει πως το Facebook έχει βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων σχέσεων από ότι όλες οι dating εφαρμογές μαζί.

Τον ίδιο μήνα, ο CEO του Facebook αρνήθηκε να συναντήσει τον συνιδρυτή του Tinder, Sean Rad. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντήσει τον “τύπο του Tinder”, δεν είναι κάτι σημαντικό, διότι κατά πάσα πιθανότητα θέλει απλώς “να διασφαλίσει ότι δεν θα απενεργοποιήσουμε το API”. Το θέμα είναι ότι αυτό αποτελούσε μέρος των αλλαγών που είχε ξεκινήσει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με τον Zuckerberg εφόσον δεν μπορούσε να μιλήσει για αυτό η συζήτηση τους θα ήταν “άβολη”.

Τα έγγραφα ρίχνουν φως στο πώς το Facebook συγκέντρωσε και απομάκρυνε τα δεδομένα των χρηστών, πριν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Πέρυσι, το Tinder κράσαρε όταν το Facebook έκανε τον απολογισμό των ζημιών μετά το σκάνδαλο και άλλαξε την πολιτική δεδομένων του, για ακόμη μία φορά.

Το Facebook ξεκίνησε τη δική του dating υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, πέντε χρόνια μετά από το σχόλιο του Zuckerberg ότι η πλατφόρμα του είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εφαρμογή ραντεβού.

Τέλος, αν και το Facebook δεν έχει σχολιάσει επί του θέματος, εκπρόσωπος του Tinder δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει λύσει εδώ και χρόνια τις διαφορές του με το Facebook, όσον αφορά τα εμπορικά σήματα. Σημείωσε, ότι το Tinder δεν έλαβε ποτέ ειδικά δικαιώματα και δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος