Επαναστατική Αυτοάμυνα: Αυτοί είναι οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία

Η αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες των τριών που φέρονται να ανήκουν στην Επαναστατική Αυτοάμυνα.

Πρόκειται για τους:

Ευάγγελο Σταθόπουλο του Κωνσταντίνου και της Αγγελικής, που γεννήθηκε την 09-10-1978 στην Αθήνα Αττικής.

Διονύσιο Μπάκα του Χρήστου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 11-05-1974 στην Αθήνα Αττικής

Και ο καταζητούμενος Δημήτριος Χατζηβασιλειάδης του Βίκτωρα και της Νίκης, που γεννήθηκε την 14-02-1973 στην Αθήνα Αττικής.

Το σχέδιο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»: Θα ανατίναζαν «ασθενοφόρο» με στόχο αστυνομικούς

Αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον αστυνομικών με αφορμή τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επετείους Πολυτεχνείου και δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου φέρεται να σχεδίαζαν τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Ασθενοφόρο-βόμβα έξω από αστυνομικό στόχο. Πιθανή παγίδευσή του με εκρηκτικά ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο) και ΤΝΤ. Θα λειτουργούσε ως «δούρειος ίππος» προκειμένου να μην κινήσει υποψίες και να σταθμεύσει κοντά σε αστυνομική υπηρεσία.

Η ολική ή μερική εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», καθώς εκτιμάται πως υπάρχουν ασύλληπτοι συνεργοί, προήλθε από μια ληστεία πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στον Χολαργό, όπου ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε κατά λάθος το συνεργό του. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέλαβαν έναν 41χρονο παλιό γνώριμο, κατηγορούμενο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», έναν 45χρονο στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν ο βαρύς οπλισμός και τα εκρηκτικά, μια 39χρονη γυναίκα, ενώ αναζητείται ακόμη ο 46χρονος τραυματίας δράστης.

Νέα… γενιά

Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θα αναβάθμιζε ακόμη περισσότερο τη δράση της και θα γινόταν ένα κράμα «Επαναστατικού Αγώνα» και «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» μαζί. Οι ίδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την περίπτωση των συγκοινωνούντων δοχείων και όλες οι τρομοκρατικές επωνυμίες να είχαν κοινούς πρωταγωνιστές, ακόμη και γιάφκα.

Στα πέντε χρόνια δράσης η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε χρησιμοποιήσει ένα πολεμικό καλάσνικοφ και μία χειροβομβίδα, ωστόσο στη γιάφκα του Χολαργού εκτός από τον οπλισμό βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, που δεν «ταίριαζαν» με τη μέχρι τώρα λειτουργία της. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη επωνυμία να έπαιρνε τη σκυτάλη από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και να δρούσε με συνδυαστικές τρομοκρατικές ενέργειες, χρησιμοποιώντας πολεμικά καλάσνικοφ αλλά και ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς σε παγιδευμένα οχήματα.

Σημειώνεται ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» προέβη σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα – η μία στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όταν είχαν παγιδεύσει με 150 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας ANFO και άλλο υψηλό εκρηκτικό ένα κλεμμένο φορτηγάκι, και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2014 στην οδό Αμερικής 4, όπου βρίσκονταν η Τράπεζα της Ελλάδος, γραφεία του εκπροσώπου του ΔΝΤ και γραφεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι συλληφθέντες εξέλισσαν την τρίτη και πιο επικίνδυνη φάση της νεο-τρομοκρατίας.

Το… λάθος

Το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου 2019 δύο δράστες προσέγγισαν με μοτοσικλέτα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη μοτοσικλέτας, κατάστημα τεχνικών παιγνίων που βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου. Ο ένας από τους δράστες κρατούσε καλάσνικοφ, ενώ στο σακίδιο πλάτης είχε έναν «πολιορκητικό κριό» για να σπάσει τη γυάλινη είσοδο αν χρειαζόταν. Αρπαξαν από το ταμείο 1.906 ευρώ, και κατά την έξοδό τους από το κατάστημα ο 41χρονος δράστης, στην προσπάθειά του να το δώσει στον 46χρονο συνεργό του, αυτό εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον δεύτερο στο αριστερό γόνατο. Λίγο αργότερα στην οδό Τήνου βρέθηκε η μοτοσικλέτα, που είχε κλαπεί στις 11 Οκτωβρίου 2019 από την Πεύκη, με τους δράστες να την έχουν «λούσει» με χλωρίνη για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Από τις κηλίδες αίματος οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τον 46χρονο καταζητούμενο. Μετά τον τραυματισμό του ο 41χρονος, με αυτοκίνητο που νοίκιασε με τα στοιχεία του, τον μετέφερε έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για το ενδεχόμενο περίθαλψής του από φίλη του γιατρό. Αφού επικοινώνησε μαζί της, του έδωσε οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή και την επίδεση του τραύματος. Πήγαν σε διανυκτερεύον φαρμακείο στο Χαλάνδρι, πήραν τα φάρμακα και τα υλικά και κατευθύνθηκαν στο διαμέρισμα 45χρονου συνεργού τους στον Χολαργό, λίγα μέτρα μακριά από το πρακτορείο στο οποίο είχαν διαπράξει τη ληστεία, για να περιθάλψουν τα τραύματα.

Από γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στη μοτοσικλέτα της ληστείας και οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την εμπλοκή του 41χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 10η-4-2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών και αποφυλακίστηκε την 12η-2-2018.

Γιάφκες

Μετά τη ληστεία και τον τραυματισμό του 46χρονου, ο 45χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού στον Χολαργό και ο 41χρονος κατευθύνθηκαν στην κεντρική γιάφκα της οργάνωσης σε δώμα πολυκατοικίας στην Κυψέλη, από την οποία μετέφεραν οπλισμό και εκρηκτικά, στο δικό του, αφού και πάλι έπλυναν με χλωρίνη το δώμα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο διαμέρισμα του Χολαργού κατασχέθηκαν πέντε καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, δύο πιστόλια, φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων, διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης, σκοπευτικό πυροβόλου όπλου, τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου, σώματα και πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ανησύχησαν ιδιαίτερα από τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών, αλλά και από τα αυτοκόλλητα λογότυπα ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων, τα οποία τους οδήγησαν στην ισχυρή εκτίμηση χρησιμοποίησης καμουφλαρισμένου οχήματος σε μελλοντικό τρομοκρατικό χτύπημα.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα, πυροκροτητές, ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT), μία συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των σαράντα κιλών, πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων, φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων, κάμερα, λέιζερ, ηχητικές συσκευές, δύο συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων), δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας). Κατασχέθηκαν επίσης: κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), εκτυπωτής και πλαστικοποιητής, πλήθος εργαλείων, συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER), μεταλλική σιδηρογροθιά, πιεστικό μηχάνημα πλύσης-απολύμανσης χώρου, μπουκάλι χλωρίνης, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.

Ταυτοποιήσεις

Αμέσως μετά τον εντοπισμό των πέντε καλάσνικοφ, αυτά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, και άμεσα από τη βαλλιστική εξέταση εντοπίστηκε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία στο κατάστημα τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό. Λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε και εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

* Ρίψη πυροβολισμών, την 25η-5-2014 (ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 31η-7-2016, εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού στην Αθήνα.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 10η-1-2017, εναντίον διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 6η-11-2017, εναντίον διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.
Σημειώνεται πως η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη ρίψη χειροβομβίδας, την 10η-11-2016, εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

«Προλάβαμε»

Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, προέβη σε μια λιτή αλλά ενδεικτική της σοβαρότητας της υπόθεσης δήλωση: «Συμπληρωματικά με την παρουσίαση και αναφορικά με την υπόθεση θα ήθελα να πω τα εξής: Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα, όπως ξέρετε. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε».

Αναζητείται ο διαχειριστής της κατάληψης Gare

«Ζήτω η αναρχία, ζήτω η επανάσταση», φώναζαν το απόγευμα του Σαββάτου οι δύο συλληφθέντες κατά τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν, αλλά πήραν προθεσμία για την Τρίτη. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των τεσσάρων αφορούν τα κακουργήματα: των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων.
Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα: της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και η 39χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι σύντροφος του 46χρονου ο οποίος αναζητείται από τις Αρχές ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η συγκεκριμένη γυναίκα αντιμετωπίζει κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί όπλων, καθώς βρέθηκαν στο σπίτι της μαχαίρια.

Διαχειριστής

Να σημειωθεί πως ο 46χρονος θεωρείται από τους αστυνομικούς ως ο κεντρικός διαχειριστής της κατάληψης Gare, η οποία εκκενώθηκε για τέταρτη φορά, στις 26 Αυγούστου 2019.

Στις προηγούμενες εκκενώσεις, το 2018, ο 46χρονος είχε συλληφθεί να πετά βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ από την ταράτσα της κατάληψης. Είχε συλληφθεί το 2011 για παράνομη οπλοφορία, ενώ δύο χρόνια μετά συνελήφθη εκ νέου στη Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με δύο κατηγορούμενους για ληστείες που είχαν άρωμα… τρομοκρατίας, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε.

Εν τω μεταξύ, από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ο 41χρονος κατηγορούμενος έστειλε μήνυμά του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα σενάρια που επεξεργάζεται η αντιτρομοκρατική δεν με πτοούν. Θα συνεχίσω να παλεύω ακλόνητος είτε έξω είτε μέσα από τις φυλακές».

Αφήστε μια απάντηση