Αγρότες : Σχέδια για φθηνό πετρέλαιο και χαμηλότοκα δάνεια

Ανάσα ρευστότητα στους αγρότες πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση μέσω του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης αλλά και των χαμηλότοκων δανείων.

Η κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων και κίνητρα στους αγρότες για να επενδύουν στις καλλιέργειες τους.

Οι αγρότες και το φθηνό πετρέλαιο

Τρόπους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μελετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον δημοσιονομικό χώρο που πιθανόν να προκύψει.

Από το υπουργείο εκτιμούν ότι η οικονομία έχει περιθώρια υπεραπόδοσης ενώ σημειώνουν ότι η αξιολόγηση των δεδομένων βάσει των οποίων θα επιτραπεί ή όχι η υλοποίηση του μέτρου τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Επιπλέον, οι επιτελείς του ΥΠΑΑΤ υπολογίζουν ότι το ποσό της επιστροφής θα αγγίξει τα 190 εκατ. ευρώ και εφόσον αυτή τελικά εφαρμοστεί θα αφορά καταρχήν στη φετινή χρονιά.

Τα χαμηλότοκα δάνεια

Την ίδια στιγμή, νέα ουσιαστική βοήθεια στους Έλληνες αγρότες μέσω της παροχής χαμηλότοκων δανείων προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό στη γεωργία και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Το ιδιαίτερα θετικό αυτό αποτέλεσμα για το σύνολο του ελληνικού αγροτικού κόσμου, προήλθε από τις αλλεπάλληλες επαφές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και οριστικοποιήθηκε με τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνου για τις δανειοδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στο διεθνή αγροτικό τομέα, Άντριου ΜακΝτάουελ.

Το αρχικό ποσόν που θα διατεθεί από την ΕΤΕπ ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ – με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 – και αφορά μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου αφού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα δανείζονται σχετικά, με επιτόκιο μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το τρέχον της τραπεζικής αγοράς.

Η νέα αυτή, ιδιαιτέρως ευνοϊκή εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι δυνατόν να ανέλθουν στα 400), στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα ήλθε να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.

Αφήστε μια απάντηση