Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (video)

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (video)

Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου ανοίγει η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας. Δεκαέξι συμφωνίες σε νευραλγικούς τομείς θα επισφραγίσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το αεροσκάφος που μετέφερε στη χώρα μας τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Κυριακής όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Πρόεδρος της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα έως τις 12 Νοεμβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, με την επισφράγιση 16 συμφωνιών σε νευραλγικούς τομείς, που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη.

Ο Σι Τζινπινγκ θα συναντηθεί με τον πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ενώ θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας. «Κεφάλι του δράκου» χαρακτήρισε το έργο στο λιμάνι του Πειραιά ο Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωί της Δευτέρας, στις 09:50, ο Κινέζος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, στις 11:10 ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 12.40 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Νωρίτερα, στις 10:00 πμ. Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, βίντεο-επιμέλεια Γ. Φασουλάς

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα