Ισπανία: Στις κάλπες την Κυριακή 35 εκατ. Ισπανοί για 4η φορά σε 4 χρόνια (video)

Ισπανία: Στις κάλπες την Κυριακή 35 εκατ. Ισπανοί για 4η φορά σε 4 χρόνια (video)

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην Ισπανία με τους υποψήφιους να φθάνουν ασθμαίνοντας σε κάθε γωνιά της χώρας. Η επίσημη προεκλογική καμπάνια διήρκεσε λιγότερο από ποτέ: Μόνο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής. Η στρατηγική των κομματικών επιτελείων χρειάστηκε να αλλάξει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα καθώς ενέσκηψαν πολλά νέα και ανατρεπτικά γεγονότα. Όπως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και η καταδίκη εννέα Καταλανών πολιτικών σε πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στα προγράμματα τους πολύ λίγο καθώς η αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας παρέκκλινε τη δημόσια συζήτηση ωσάν η αναζήτηση μιας ταυτότητας να ήταν το μοναδικό ζητούμενο. Πρωταγωνιστής σε αυτό, το ακροδεξιό κόμμα Βοξ (VOX) το οποίο εμφανίστηκε με μία τεράστια και μανιχαïστική δυναμική εκμεταλευόμενο το ζήτημα της Καταλονίας. Έπαιξε με όλες του τις δυνάμεις με το μήνυμα “εμείς είμαστε Ισπανοί πατριώτες και οι μόνοι που υπερασπιζόμαστε την ενότητα της χώρας!”. Ενέπλεξε στο παιχνίδι του αυτό και τα υπόλοιπα κόμματα κι έκανε τις φωνές εκείνων που μιλούσαν για μία πολυ-εθνοτική Ισπανία να ακούγονται πολύ λιγότερο. Ολα κύλισαν στο δίπολο “άσπρο-μαύρο” την ίδια ώρα που η Ισπανία -που περνά μια μεταβατική περίοδο και αναζητά την ποιότητα της Δημοκρατίας της- έχει ανάγκη να λύσει ουσιαστικά μία σειρά από θεσμικά ζητήματα για να προχωρήσει σε μία, ενδεχόμενη Πολιτειακή αλλαγή.

Οι Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον Πέδρο Σάντσεθ με άλλα στοιχεία ξεκίνησαν στα συρτάρια τους και διαφορετικά εξέλιξαν την καμπάνια τους. Οι 68 δημοσκοπήσεις, τους δίνουν μεν την πρωτιά αλλά η αυτοδυναμία μοιάζει με όνειρο φθινοπωρινής νυχτιάς γι’ αυτό άλλωστε και το “ταξίδι τους προς το κέντρο” ήταν η αλίευση ψηφοφόρων από τους Φιλελεύθερους Θιουδαδάνος που όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον καταποντισμό τους. Οι τελευταίοι και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους ότι θα συνεργαστούν μόνο με το Λαϊκό Κόμμα μετά τις εκλογές, μόλις χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας, άρχισαν να διατείνονται ότι επιθυμούν να είναι αυτοί που θα ξεμπλοκάρουν την κατάσταση στηρίζοντας γενικώς και προγραμματικώς τον νικητή των εκλογών. Ήταν στην ουσία κίνηση απελπισίας βλέποντας την καταστροφή που προοιωνίζεται κάθε στατιστικό δείγμα των δημοσκοπήσεων για το κόμμα τους.

Οι Ουνίδας Ποδέμος, φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους καθώς μετά την αποτυχία της μετεκλογικής συνεργασίας τους με τον Σάντσεθ το περασμένο καλοκαίρι πήραν τους δρόμους εξηγώντας τα πώς και τα γιατί της αποτυχίας και με κάθε λεπτομέρεια καθότι δεν επιθυμούσαν να τους χρεωθεί το ναυάγιο. Επιπλέον το γεγονός ότι το νέο κόμμα που προέκυψε από τα σπάργανά τους (το Más País) και επικεφαλής του είναι ο Ινιγο Ερεχόν, μοιάζει να “θυμώνει” την πλειοψηφία των Ουνίδας Ποδέμος οι οποίοι επιθυμούν να δείξουν την πίστη τους στη βάση. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τόνιζε τον κίνδυνο της “μεγάλης συμμαχίας” μεταξύ Σοσιαλιστικού και Λαικού Κόμματος με τον Σάντσεθ να αναγκάζεται να το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Το Λαϊκό Κόμμα το οποίο τα τελευταία χρόνια πέρασε από σαράντα κύματα με τις δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς που οδήγησαν στη φυλακή αρκετά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του, φαίνεται πως ξαναβρίσκει νέα πορεία με τη νέα ηγεσία του. Ο νέος πολιτικός Πάμπλο Κασάδο χρησιμοποιώντας μετριοπαθή πολιτικό λόγο -κάτι που δεν έκανε πριν ένα χρόνο με αποτέλεσμα να παίρνει την κατιούσα- διαπίστωσε και εφάρμοσε την σωστή πρακτική “αφήνουμε πίσω τη διαφθορά και προχωράμε ανανεωμένοι”. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις η διαφθορά του λαϊκού Κόμματος ήταν το πρώτο θέμα στις προεκλογικές εκστρατείες εντούτοις σήμερα όλα έχουν ανατραπεί. Ελάχιστες φορές χρειάστηκε να απαντήσει για αυτό κατά τη διάρκεια της καμπάνιας. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μία σημαντική άνοδο αλλά πάντα στη δεύτερη θέση.

Την Κυριακή περίπου 35 εκατομμύρια Ισπανοί καλούνται να ψηφίσουν και πάλι. Το μετεωρολογικό δελτίο δείχνει στο σύνολο της χώρας μεγάλο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, χιόνια και καταγίδες. Η ψήφος είναι δικαίωμα στην Ισπανία αλλά όχι υποχρέωση. Και όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων με κάθε τρόπο. Ένα μεγάλο ποσοστό αποχής μπορεί να φέρει απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι Ισπανοί που ψήφισαν από το εξωτερικό εμφανίζονται κατά 26% λιγότεροι σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Είναι περίπου 2 εκατομμύρια οι ζώντες στο εξωτερικό.

Όλα τα ερωτήματα, τις αναλύσεις και τα προγνωστικά, πλέον θα τα λύσει η αυριανή κάλπη. Είναι και η μόνη φερέγγυα άλλωστε.

Πηγή: ΕΡΤ1
Αναπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου