Χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (video)

Χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (video)

Προκαταρκτικό βήμα για την περίπτωση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών χαρακτηρίζει η αρμόδια επιτροπή τους ελέγχους που πραγματοποίησε για δεύτερη μέρα στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκεται η επιβολή χρεώσεων και προμηθειών σε σειρά συναλλαγών και υπηρεσιών των τραπεζών και ελέγχονται υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη.

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού φακέλους, έγγραφα και ψηφιακά αρχεία τραπεζικών στελεχών, κατά τη διάρκεια νέων συντονισμένων ελέγχων που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί.

Αυτή τη φορά, τα κλιμάκια της Επιτροπής, μπαίνοντας στα κεντρικά κτίρια δεν ανέβηκαν στους υψηλούς ορόφους, αλλά προτίμησαν τα γραφεία πιο χαμηλόβαθμων διοικητικών στελεχών, από τα οποία ζήτησαν να απομακρυνθούν από τους υπολογιστές.

Στη συνέχεια, αντέγραψαν από τους σκληρούς δίσκους στοιχεία για την τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν εάν υπήρξε ή όχι, προσυνεννόηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ζητήματα χρεώσεων, προμηθειών και επιτοκίων.

«Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

«Δεν γνώριζε κάτι το υπουργείο και ορθώς δεν ήξερε, γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όσα επικοινωνιακά σόου και να στήσει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποκρύψει ότι ψηφίζει στη Βουλή ασυλία για τους τραπεζίτες, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν υπέρογκες χρεώσεις» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιολόγηση των στοιχείων συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να κληθούν οι τράπεζες να εκφράσουν και τις δικές τους θέσεις επί του θέματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση