Φορολογικό: Περισσότερες δόσεις για οφειλές – Μείωση αποδείξεων υπό προϋποθέσεις (video)

Φορολογικό: Περισσότερες δόσεις για οφειλές – Μείωση αποδείξεων υπό προϋποθέσεις (video)

Νέα πάγια ρύθμιση οφειλών με περισσότερες δόσεις αλλά υψηλότερο επιτόκιο θεσπίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Παράλληλα, υπό προϋποθέσεις μειώνεται ο αριθμός των αποδείξεων που χρειάζεται να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι.

Περισσότερες δόσεις αλλά υψηλότερο επιτόκιο θα έχουν όσοι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους τους για το 2020 και προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη νέα πάγια ρύθμιση, τακτικές οφειλές (φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κτλ) ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ έκτακτες οφειλές (όπως φόρος κληρονομιάς), θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, με εισοδηματικά κριτήρια και ελάχιστη δόση 30 ευρώ/μήνα.

Για τους συνεπείς προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων.

Με άλλη ρύθμιση, μειώνεται ο αριθμός των αποδείξεων που χρειάζεται να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι αν το 60% του εισοδήματος δαπανάται για πληρωμές σε τράπεζες, εφορία, ενοίκια, οπότε και θα πρέπει να συγκεντρωθεί το 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Εξαιρούνται από τη συγκέντρωση αποδείξεων, μεταξύ άλλων,

* όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος

* άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

«Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι λίγο μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές  αναφέρουν: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σταθερότητα και συνέπεια υλοποιεί το πρόγραμμά της. Κι αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τα παραμύθια για δήθεν εγγυοδοτικούς λογαριασμούς που ανακάλυψε μετεκλογικά για να καλύψει τα προεκλογικά του ψέματα και την μετεκλογική του αμηχανία».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεινώνει την κατάσταση για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα», σχολιάζει από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με βάση τις οποίες παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ