Φθινοπωρινή αλλεργία: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Νομίζατε ότι αφήσατε τις αλλεργίες πίσω στην άνοιξη ή το καλοκαίρι; Μη βιάζεστε. Η άνοιξη δεν είναι η μόνη εποχή που μπορεί να μας κάνει να υποφέρουμε – το φθινόπωρο μπορεί να μας φέρει επίσης μπελάδες, όπως κόκκινα ερεθισμένα μάτια και ρινική συμφόρηση. Όταν αντιμετωπίζουμε εποχιακές αλλεργίες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια ουσία στην οποία είναι ευαίσθητο απελευθερώνοντας ισταμίνη, κάτι που προκαλεί τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα.

Τι προκαλεί τις φθινοπωρινές αλλεργίες

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα αγριόχορτα φαίνεται να είναι το επικρατέστερο αλλεργιογόνο. Αν και τα αγριόχορτα αρχίζουν να ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού, παράγουν γύρη μέχρι και τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα ¾ των ατόμων με έξαρση φθινοπωρινής αλλεργίας έχουν ευαισθησία σε αυτό το είδος φυτού. Και δεν χρειάζεται να ζείτε δίπλα σε αγριόχορτα• η γύρη μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μακριά με τη βοήθεια του αέρα.

Η μούχλα και η υγρασία ακολουθεί ως δεύτερο συχνότερο αλλεργιογόνο. Τίποτα δεν είναι πιο αλλεργιογόνο σε αυτή την περίπτωση από έναν σωρό φύλλων που μαζεύεται κάτω από τα δέντρα στο πάρκο. Εισπνέοντας τη σκόνη που αναδύεται, μπορεί να προκληθεί δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα.

Η υγρασία μέσα στο σπίτι είναι η συνηθέστερη πηγή μούχλας. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν τον αφυγραντήρα σε περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας. Γενικά επίσης χρειάζεται καλός αερισμός στα δωμάτια του σπιτιού για να απομακρυνθούν όσο γίνεται περισσότερο τα ακάρεα, η σκόνη και η υγρασία.

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες έχουν τα ίδια συμπτώματα με τις ανοιξιάτικες: φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση/ καταρροή, βήχας και δύσπνοια. Στις περιπτώσεις που υπάρχει άσθμα, χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαιτέρως τα συμπτώματα.

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης είναι φυσικά η πρόληψη. Αερίζουμε και καθαρίζουμε επαρκώς και συχνά τους χώρους, αλλάζουμε τα φίλτρα στα κλιματιστικά και γενικά αποφεύγουμε τη συσσώρευση σκόνης στο μέρος που διαμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αποφύγουμε τα παχιά χαλιά ειδικά σε μπάνιο και υπνοδωμάτιο. Στο δεύτερο βήμα λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, ειδικά σπρέι για τη ρινική καταρροή, αντισταμινικά, ενέσιμη ανοσοθεραπεία και καινούργιες θεραπείες με μονοκλονικά αντισώματα.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση