Ο «ισχυρός άνδρας» της Cosco στο υπουργείο Ναυτιλίας – Η επένδυση μαμούθ στον Πειραιά

Ο «ισχυρός άνδρας» της Cosco στο υπουργείο Ναυτιλίας – Η επένδυση μαμούθ στον Πειραιά

Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη είχε ο «ισχυρός άνδρας» της China Cosco Shipping Xu Lirong στο υπουργείο Ναυτιλίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της Cosco στη Σανγκάη και δύο μέρες πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα.

Το master plan του ΟΛΠ που εγκρίθηκε πρόσφατα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, εμπορικού κέντρου κρουαζιέρας, υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, τεσσάρων νέων ξενοδοχείων, κέντρου logistics (αποθήκες) και οδική διασύνδεση με τον ΟΔΔΥ.

Το σύνολο των επενδύσεων είναι ύψους 611 εκατ. ευρώ, με στόχο ο Πειραιάς να αναρριχηθεί στο τοπ 3 των μεγαλύτερων λιμένων της Ευρώπης.

«Την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία, ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία κινεζικών τραπεζών και μάλιστα των πρώτων παγκοσμίως στη χώρα μας, είναι η αρχή για νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πλακιωτάκης μετά το τέλος της συνάντησης με τον Χu Lirong.

Περισσότερα από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια από τους Έλληνες εφοπλιστές, επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου