Garmin Autoland: Σύστημα αυτόματης αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκαφών

Techblog.gr

Η Garmin είναι γνωστή για πολλά πράγματα, όπως GPS, έξυπνα ρολόγια, και άλλα. Παράλληλα, η εταιρεία ασχολείται με άλλα projects όπως το Garmin Autoland, ένα σύστημα που αναλαμβάνει τον έλεγχο μικρών αεροπλάνων με στόχο να τα προσγειώσει με ασφάλεια.

Τι είναι το Garmin Autoland και πώς λειτουργεί

Σε αρκετές ταινίες έχει παίξει το σενάριο οι πρωταγωνιστές να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο του οποίου ο πιλότος ξαφνικά παθαίνει κάτι και δεν είναι σε θέση να πιλοτάρει. Έτσι, οι επιβάτες έχοντας μηδενική γνώση επί του θέματος πρέπει να επιστρέψουν ιπτάμενο όχημα στο έδαφος.

Garmin Autoland Automatic Emergency Airplane System

Μάλλον αυτό το σενάριο εξέταζε η εταιρεία όταν αποφάσισε να αναπτύξει το Garmin Autoland, το οποίο σχεδιάστηκε για μικρού μεγέθους αεροπλάνα και τους επιτρέπει να εκτελούν αναγκαστική προσγείωση με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όταν ο επιβάτης πατήσει το κουμπί του Garmin Autoland το σύστημα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως ο καιρός, τα καύσιμα του σκάφους, την επιφάνεια και το μήκος του διαδρόμου, το έδαφος και τα εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσει. Έπειτα, αναλύει τα δεδομένα και εντοπίζει το καλύτερο μέρος για την πραγματοποίηση της προσγείωσης.

Στη συνέχεια, Garmin Autoland ειδοποιεί τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ώστε να προσέλθει βοήθεια στον χώρο προσγείωσης και τα υπόλοιπα αεροπλάνα να αλλάξουν πορεία, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Τελικά, το σύστημα πιλοτάρει το αεροπλάνο και εκτελεί με ασφάλεια την αναγκαστική προσγείωση.

Καθ’όλη τη διάρκεια της αυτόματης προσγείωσης που πραγματοποιεί, το Autoland ενημερώνει διαρκώς τους επιβάτες για την πορεία της προσγείωσης και την κατάσταση που επικρατεί. Το σύστημα προβάλει ακόμη και ειδικούς χάρτες με ποικίλες πληροφορίες.

Garmin Autoland Automatic Emergency Airplane System

Προς το παρόν, το Garmin Autoland δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως διότι ακόμη αναμένεται να λάβει έγκριση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας. Μόλις το σύστημα πάρει την απαραίτητη έγκριση θα γίνει διαθέσιμο στο G3000 flight deck.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος