Σημαντικό Συνέδριο για την Κοινωνική Αποστέρηση, την Παιδική Προστασία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κομοτηνή

Σημαντικό Συνέδριο για την Κοινωνική Αποστέρηση, την  Παιδική Προστασία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κομοτηνή
Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, κος Χ. Πουλόπουλος

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας με την διοργάνωση του τριήμερου Συνεδρίου που ξεκίνησε χθες, συνεχίστηκε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με θέμα την : « Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στη Πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, κατάφερε να αποδείξει, για μια ακόμη φορά, ότι διαθέτει ακαδημαϊκή εγρήγορση.

Η θεανώ Καλλινικάκη με παλιό της συνεργάτη από την Αττική παρόν κι εκείνος στο συνέδριο

Επίσης, διδάσκοντες και διδασκόμενοι του Τμήματος, απέδειξαν  ότι μπορεί να διευρύνουν την επιστημονική και κοινωνική τους εμβέλεια υπερβαίνοντας τα όρια της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι και σ αυτή τη διοργάνωση το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών συνεργάστηκε άριστα με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος κα Τ. Αθανασίου,  το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Essex και τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), όπως και τον Δήμο Κομοτηνής έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως είναι αυτό της κοινωνικής προστασίας των παιδιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σήμερα πλήττονται περισσότερο από ποτέ.

Ο κος Περικλής Πολυζωϊδης πάντα στο Τμήμα

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παιδικής προστασίας, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας σκιαγραφήθηκε μέσα από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο. Όπως και η αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης σχολικού εκφοβισμού, αλλά και της  καλής λειτουργίας του θεσμού της αναδοχής, ώστε πραγματικά να υπάρχει ένα σπίτι για κάθε παιδί.

 

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνεδρίου

Οι μικρές μονάδες για τα παιδιά που έζησαν την κακοποίηση και την εγκατάλειψη αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά ως αναγκαιότητα για τη χώρας μας, που έχει καθυστερήσει σημαντικά διατηρώντας ακόμη μεγάλα Ιδρύματα για την φιλοξενία παιδιά που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές σε εμπειρίες από άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Με την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα προκύψουν θα ευαισθητοποιήσουν και θα ληφθούν υπόψη, τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά κάποτε παίρνονταν «για το καλό τους», ύστερα «για το συμφέρον τους» και τώρα , είναι η ώρα για αλλαγή παραδείγματος το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έστειλε τα δικά του σημαντικά μηνύματα.
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου