Γερμανία: «Βραβείο Πολιτισμού 2019» στον Κάρολο Παπούλια (video)

Γερμανία: «Βραβείο Πολιτισμού 2019» στον Κάρολο Παπούλια (video)

«Είναι ασφαλώς μια συγκινητική στιγμή για μένα να μιλήσω για έναν Έλληνα, έναν Ευρωπαίο, έναν αντιστασιακό και έναν φίλο της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτισμού 2019» στο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Και εξέφρασε τη λύπη του «που για λόγους υγείας δεν μπορεί να παρευρίσκεται ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την εκτίμηση πολλών στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία, με την οποία συνδέεται με πολλούς τρόπους και για τους οποίους η ελευθερία είναι κάτι σημαντικό, για τους οποίους η αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών, οι οποίοι διέπραξαν τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, σημαίνει κάτι»

«Τον τιμά όχι μόνο η Ένωσή σας, αλλά και κάθε Γερμανός ο οποίος σέβεται την ελευθερία. Ανήκω και εγώ στην γενιά που μάθαινε αρχαία ελληνικά. Για πολλούς και για μένα είναι ακατανόητο πώς είναι δυνατόν ένας λαός, όπως ο γερμανικός, ο οποίος θαύμαζε τόσο πολύ τον ελληνικό πολιτισμό διέπραξε τέτοιες αποτρόπαιες θηριωδίες στην Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Παπούλιας που αντιστάθηκαν στην Κατοχή και κατά τη διάρκεια της χούντας. Πρέπει ανακαλούμε στη μνήμη μας τέτοια γεγονότα ώστε να μην γίνει η ζωή με ελευθερία μια ρουτίνα και η ευρωπαϊκή ιδέα να μην φθαρεί» επισήμανε.

Πηγή:ΕΡΤ,Ανταπόκριση από Γερμανία, Γιώργος Παππάς

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή