Κομοτηνή: Το Κοινωνικό Φροντιστήριο άνοιξε την αγκαλιά του για 45 μαθητές

Κομοτηνή: Το Κοινωνικό Φροντιστήριο  άνοιξε την αγκαλιά του για 45 μαθητές

Ο κος Σπύρος Κιοσσές είναι μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ. Μαζί με την αντιπρύτανη κα Ζωή Γαβριηλίδου οργανώνουν το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Κομοτηνής και φέτος για 7η χρονιά.

Το κοινωνικό φροντιστήριο έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί με 45 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς . «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των παιδιών, των μαθητών, των γονιών τους και των καθηγητών που διδάσκουν» δηλώνει ο κος Κιοσσές προσθέτοντας πως το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων: μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί. «Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη και δυστυχώς έχουμε μόνο μια μαθηματικό η οποία αναγκαστικά καλύπτει μια τάξη.» δηλώνει ο κος Κιοσσές.

Παράλληλα, προσθέτει: « Ξεκινήσαμε με λίγο περισσότερους μαθητές από ότι πέρσι. Κάθε χρονιά έχουμε περισσότερους μαθητές. Αρχίζει και γίνεται γνωστή η προσπάθεια που καταβάλουμε. Είναι πολύ ευχαριστημένοι οι γονείς των μαθητών και οι ίδιοι οι μαθητές, οπότε διαφημίζεται περισσότερο και έρχονται στο φροντιστήριο μας.»

Ο κος Σπύρος Κιοσσές

Αυτό που επιδιώκουν οι υπεύθυνοι, όπως εξηγεί, είναι να υπάρχει στήριξη σε βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. «Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά προς τα φροντιστήρια της πόλης κι αυτό γιατί οι γονείς των μαθητών μας έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης της εθελοντικής προσφοράς.» τονίζει ο κος Κιοσσές προσθέτοντας «Αυτό που προσπαθούμε είναι να τους δώσουμε στήριξη που δεν θα είχαν με άλλο τρόπο. Οι μαθητές έρχονται μέχρι το τέλος, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις , συνήθως παρακολουθούν μέχρι το Μάιο που ξεκινούν οι εξετάσεις.»

Όσον αφορά στο προφίλ του εθελοντή καθηγητή, όπως λέει ο κος Κιοσσές, είναι κάποιοι απόφοιτοι του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κάποιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και κάποιοι φιλόλογοι. Φέτος ξεκίνησε η συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας και φοιτητές του Τμήματος διδάσκουν ήδη τα μαθήματα της ιστορίας ως πιο ειδικοί. Κάθε χρονιά δε έρχονται και δύο εθελοντές μαθηματικοί.

«Το πιο δύσκολο και ταυτόχρονα το πιο ικανοποιητικό είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μας βοηθούν, οι φοιτητές μας και οι συνεργάτες, προσφέρουν το χρόνο τους για πάρα πολλούς μήνες» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προσθέτοντας «Δεν είναι κάτι που κάνουν μια φορά και μετά το ξεχνάνε, είναι η υπευθυνότητα και η συνέπεια με την οποία προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους, αλλά επίσης και το πόσο γεμάτοι νιώθουν από την προσφορά αυτή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.»
Φώτο:Σπύρος Κιοσσές ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου