Κομοτηνή: 1-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 1-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική

Θεμελίωση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων
Τις νέες Κτιριακές Εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής θα θεμελιώσει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης αύριο Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις δέκα και μισή το πρωί. Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο με την κατασκευαστική εταιρεία «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», το έργο συνολικού προϋπολογισμού 19.365.049,91 ευρώ που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Το Πρόγραμμα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Σκρέκα Κωνσταντίνου
Το Πρόγραμμα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Σκρέκα Κωνσταντίνου, που επισκέπτεται τον Ίασμο την Κυριακή 3 Νοεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα. Στις 09:30 προγραμματίζεται η άφιξη στον Ίασμο στο Δημαρχείο,εθιμοτυπική συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιάσμου,την Δημοτική Αρχή,τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου και τους φορείς. Στις δέκα επίσκεψη στον κεντρικό χώρο της 3ης Γιορτής Τσίπουρου,στο προαύλιο του παλαιού δημοτικού σχολείου,περιήγηση στην έκθεση Θρακομακεδονικών προϊόντων και χαιρετισμός με τους παραγωγούς πρωτογενή τομέα που συμμετέχουν. Και αμέσως μετά επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου. Τέλος, στις 11:00 θα απευθύνει χαιρετισμό και συμμετοχή στην ημερίδα με Θέμα «Στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας στην Α.Μ.Θ» στα πλαίσια της 3ης γιορτής τσίπουρου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου,στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημοτικού σχολείου.

«Η ψήφος γίνεται γέφυρα επανασύνδεσης με τη Μητρόπολη» ανέφερε ο Ε. Στυλιανίδης
«Στα εκλογικά συστήματα μονίμως αντιπαλεύει η Αρχή της Αναλογικής Εκπροσώπησης, που ενισχύει την κοινοβουλευτική πολυφωνία και τον ιδεολογικό πλουραλισμό, με την Αρχή της Σταθερότητας που διασφαλίζει αντίστοιχα την κυβερνησιμότητα ιδιαίτερα σε χώρες που είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα όπως η Ελλάδα.» ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και σημείωσε πως «Η εφαρμογή αναλογικού συστήματος στην Ελλάδα στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, δυστυχώς προκάλεσε πολιτική αστάθεια και γενικότερα αρνητικά αποτελέσματα, όπως η πόλωση.» Μιλώντας για την ψήφο των αποδήμων σημείωσε «Η ψήφος γίνεται γέφυρα επανασύνδεσης με τη Μητρόπολη όχι μόνο για την πρώτη γενιά μεταναστών που έχει αυξηθεί εκρηκτικά λόγω της πρόσφατης κρίσης αλλά και με τη δεύτερη ή την τρίτη γενιά, που κινδυνεύει να χάσει τις ρίζες της.»

Δήλωση του Δημήτρη Χαρίτου
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκλεισε τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων της χώρας μας, καθώς δεν έκανε τον κόπο καν να αναφερθεί και δεν έκανε αποδεκτή τη βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό 43 και ειδικό αριθμό 1 για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε Δήλωση του ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου σχετικά με την μη αποδοχή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της βουλευτικής τροπολογίας για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

Ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ
Ερώτηση προς Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα: Κενά σε καθηγητές και ώρες διδασκαλίας στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Ροδόπης κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ροδόπης, ο κος Αχμέτ Ιλχάν. Ο Βουλευτής θέτει επί τάπητος το σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του στην Κομοτηνή με το δ.σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση θέτει τα θέματα των κενών στα σχολεία της Ροδόπης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε ώρες διδασκαλίας, το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων στα σχολεία και επαναφέρει «το μέγα θέμα των αναμοριοδοτήσεων στη Ροδόπη η οποία έχει υποστεί τεράστια ζημιά από μείωση της αξιολόγησής της στον άξονα των δυσπρόσιτων σχολείων από την προηγούμενη κυβέρνηση.»

Οικονομία – Ανάπτυξη
Νέο ΔΣ για την Αναπτυξιακή Ροδόπη
Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα διοικήσει την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης έως την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2023, απαρτιζόμενο από τα κάτωθι μέλη, ήτοι:
Πρόεδρος: Τσαλικίδης Νικόλαος
Διευθύνων Σύμβουλος: Λουρίκας Δημήτριος
Αντιπρόεδρος: Ιμάμ Τζανέρ
Γραμματέας: Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν
Μέλος: Καρασταύρου Δημήτριος
Μέλος: Χαριτόπουλος Κωνσταντίνος
Μέλος: Εγκήν Αλή
Μετά την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΑΝΡΟ Α.Ε , Νικόλαος Τσαλικίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, δήλωσε ότι η Αναπτυξιακή Ροδόπης αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή. «Ως νέα διοίκηση της εταιρείας θα εργαστούμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με στόχο την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών».

Υγεία
Σημαντικό Ιατρικό Συνέδριο στην Κομοτηνή και εκδήλωση ενημέρωσης πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Με ένα πολύπλευρο επιστημονικό πρόγραμμα που απευθύνεται όχι μόνο σε Καρδιολόγους αλλά ευρύτερα σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως Παθολόγοι, Γενικοί οικογενειακοί ιατροί, Νεφρολόγοι, Πνευμονολόγοι, Οδοντίατροι, ξεκινά σήμερα το 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την ΔΚΕΠΠΑΚ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Θράκης. Παράλληλα, με το επιστημονικό πρόγραμμα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει μια σημαντική δράση πρόληψης υγείας, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 17.30, Αίθουσα Εκδηλώσεων Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής) που απευθύνεται σε όλη την τοπική κοινωνία. Μετά την Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, θα γίνει ενημέρωση των πολιτών για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων και τους παράγοντες κινδύνου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διαδικασία εξουσιοδότησης υπογραφών σε όλους τους Προέδρους
Ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν εγκαινιάζοντας μια νέα διοικητική φιλοσοφία για τον Δήμο και σεβόμενος την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών, ολοκλήρωσε την διαδικασία εξουσιοδότησης υπογραφών σε όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων και των Συμβουλίων Κοινοτήτων του Δήμου.
Η εξουσιοδότηση αφορά τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής και την επικύρωση ακριβούς αντιγράφου και φωτοαντιγράφου Στην συνάντηση που προηγήθηκε με τους Προέδρους τόνισε ιδιαίτερα ότι δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και τους επέστησε την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των νόμων, των διατάξεων και εγκυκλίων κατά την χορήγηση των παραπάνω.

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Ιάσμου
Τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν επισκέφτηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «ο. Λεπενιώτης », κος Μπίκος Γεώργιος μαζί με τα μέλη του συλλόγου την περασμένη Τετάρτη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συζητήθηκαν οι δράσεις και τα σχέδια του Συλλόγου, με την συζήτηση να εστιάζεται στη συνεργασία με τον Δήμο και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων, καθώς στην περιοχή του Ιάσμου υπάρχουν αρκετά μέλη του Συλλόγου.

Παιδεία
Ένας πράσινος τοίχος στο 4ο Γυμνάσιο
Ο πράσινος τοίχος με αρωματικά βότανα κατασκευάστηκε από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο : «Environmental Green Gate Schools» (EGGS). Επιλέχθηκαν τα εξής φυτά: καλέντουλα, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, φασκόμηλο, λεβάντα και δενδρολίβανο. Για γλάστρες χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά τενεκεδάκια κονσέρβας διαφόρων μεγεθών, απαλλάσσοντας το περιβάλλον από περιττά απορρίμματα. Η φύτευση/σπορά έγινε τον Ιούνιο και η ανάπτυξη των φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν εντυπωσιακή!

Πυροσβεστική
Νέος διοικητής
Ο επιπυραγός Κουκουλομάτης Κωνσταντίνος ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στην Π.Υ. της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Πρωτογενής Τομέας
Χρηματοδότηση αρδευτικών έργων
Τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων ύψους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Βορίδης. Μεταξύ άλλων την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων στη Δυτική πεδιάδα του Νέστου συνολικού ύψους 11.590.000 ευρώ.

Δωρεάν σεμινάριο «Ελαιοκομία: Ορθές πρακτικές και οργανοληπτική αξιολόγηση» στην Κομοτηνή
Ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτηνή, με θέμα «Ορθές πρακτικές από τη συγκομιδή ως την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης» διοργανώνει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με το Επαγγελματικό& Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (16:00-20:00) στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης»).

Μητρόπολη
Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής ο κος Παντελεήμων θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής, όπου φυλάσσεται απότμημα του ιερού Λειψάνου του εορτάζοντος Οσίου Δαβίδ του Γέροντος του εν Ευβοίᾳ. Την Κυριακή το πρωί 03 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου θα τελέσει το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Εθνομαρτύρων Κληρικών. Και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου θα τελέσει το επταετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
3η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο
Την 3η Γιορτή Τσίπουρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου, σε συνεργασία με την ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ και τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου, αύριο και μεθαύριο. Αύριο, Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: “ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΙΑΣΜΙΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ “. Ο chef Αντώνης Μαυρίδης, με καταγωγή από τον Σώστη Νομού Ροδόπης μαγειρεύει παντρεύοντας Θρακιώτικα προϊόντα με Τσίπουρο Ιάσμου . Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Λαϊκο δημοτικό πανηγύρι με τη Γωγώ Τσαμπά και τον Γιάννη Γκορίτσα. Μαζί τους ο Κωνσταντίνος Μπανιώτης. Και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11:00 Ημερίδα με θέμα “Στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας στην ΑΜΘ” . Στην ημερίδα θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σκρέκας Κων/νος. Στις 12:00 θα διοργανωθεί Λαϊκός δρόμος 8 χλμ και Παιδική διαδρομή 800 μ “IASMOS RUN 2019”. Και στις 15:00 παραδοσιακό πανηγύρι με την Εβρίτικη Ζυγιά.

Δηλώσεις συμμετοχής για επίσκεψη στο «Μαγεμένο Πάρκο»
H πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Αναστασία Λιβεριάδου, καλεί όλους τους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής καθώς και σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου, να δηλώσουν συμμετοχή για επίσκεψη στο «Μαγεμένο Πάρκο», που θα λειτουργήσει και φέτος στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, από 9 Δεκεμβρίου 2019 έως 6 Ιανουαρίου 2020. Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πρόγραμμα. Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για επίσκεψη στο «Μαγεμένο Πάρκο» είναι από τις 10 Δεκεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2019. Θα υπάρχουν 3 γκρουπ ξενάγησης τις ώρες 9.30 π.μ., 10.30 π.μ. και 11.30 π.μ. και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως τον αριθμό των παιδιών σε κάθε γκρουπ και ποια ΠΙΘΑΝΗ ημέρα και ώρα θα ήθελαν να επισκεφθούν το «Μαγεμένο Πάρκο». Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και για απογευματινή επίσκεψη, τις ίδιες ημέρες στις 6.30 μ.μ. Οι δηλώσεις γίνονται εγγράφως με την αποστολή mail στην ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση dkeppak@gmail.com, με όνομα και τηλέφωνο υπεύθυνου επικοινωνίας προκειμένου οι υπεύθυνες της δράσης να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Αφιέρωμα στον Στρατή Μυριβήλη
Αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και πεζογράφους της Γενιάς του ’30 τον Στρατή Μυριβήλη με τίτλο, Στρατής Μυριβήλης «Είναι λογής παλικαριές, είναι και λογής παλληκάρια» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης.

Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις μεταναστών και διακινητή
Προχθές το βράδυ στην παλαιά εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε 37χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια ο οδηγός εισήλθε στην πόλη της Κομοτηνής όπου, αφού προσέκρουσε σε ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο, τελικά ακινητοποίησε το όχημα, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Ακολούθως ο 37χρονος μαζί με τον 18χρονο συνοδηγό – συνεργό του, επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, πλην όμως οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους συλλάβουν. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο 37χρονος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Αθλητισμός
Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι»
Ένα διαφορετικό πρωινό πέρασε αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών του Πανθρακικού, που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» και πέρασε όμορφες στιγμές με τους Ωφελούμενους τους Συλλόγου. Οι Θανάσης Κυριαλάνης, Ζήσης Νάνος και Παναγιώτης Καρασιούνας έπαιξαν, μίλησαν και αφιέρωσαν ένα όμορφο πρωινό με τους ανθρώπους του συλλόγου. Την αντιπροσωπεία συνόδεψε ο πρόεδρος του Πανθρακικού κ. Μπάμπης Σακάρης και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Βασίλης Στοάκης με τους ανθρώπους της ομάδας μας να προσκαλούν όλα τα μέλη του Συλλόγου τόσο στις εντός έδρας αναμετρήσεις όσο και στο προπονητικό κέντρο της ομάδας μας, τονίζοντας πως ο Πανθρακικός θα βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση