Συναυλία «εφ’ όλης της ύλης» – Συνέντευξη με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή

Συναυλία «εφ’ όλης της ύλης» – Συνέντευξη με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή

Ο Γιώργος Καζαντζής, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νέας γενιάς, δημιουργικός και πολυγραφότατος, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μοναδική και εντελώς προσωπική συναυλία, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Για τη συναυλία που θα δώσει, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια και οργανικά κομμάτια από τη μέχρι σήμερα δισκογραφική  πορεία του, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Γιώργος Καζαντζής.

Χαρακτηρίζετε τη συναυλία ως «εντελώς προσωπική». Τι διαφορετικό να περιμένει, λοιπόν, ο θεατής από αυτή σας τη συναυλία;

Θα δώσουμε μία και μοναδική συναυλία. Σπουδαία μεν, αλλά μία. Και λέω σπουδαία, γιατί, αν και έχω παίξει πολλές φορές στην Αθήνα, σε διάφορους συναυλιακούς χώρους, ποτέ δεν έχω παίξει στο Μέγαρο, με τόσο πλούσια σύνθεση ορχήστρας και τέτοια συγκέντρωση κορυφαίων ερμηνευτών. Το “προσωπική” αφορά το υλικό της συναυλίας. Θα είναι ένα περιδιάβασμα στη δισκογραφική μου πορεία, με μουσική και τραγούδια, σε συνεργασία και άυλη παρουσία μερικών από τους ανθρώπους με τους οποίους αυτή συνδέθηκε. Γιώργος Νταλάρας, ο νεότερος δίσκος μας “Ἑρωτας ή Τίποτα”, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου.

Τη διαφορά μπορείς να τη βρεις ακόμη και μέσα στο φαινομενικά “κοινότοπο”, καθώς και το κοινότοπο μέσα στο δήθεν διαφορετικό. Εγώ δεν αναζητώ την πρωτοτυπία ούτε και υπόσχομαι διαφορετικότητα. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να είναι η συναυλία ένα ταξίδι στο όνειρο, μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια μου.

Μάνος Ελευθερίου, Σταύρος Κουγιουμτζής, συνεργάτες και στενοί φίλοι σας. Ποια η επιρροή τους στο έργο σας;

Χωρίς να το επιδιώξουν, υπήρξαν και οι δύο δάσκαλοί μου. Η συνεργασία μου μαζί τους, που εξελίχθηκε σε φιλία, μου έμαθε πολλά. Το ήθος τους, η βαθιά φιλοσοφημένη στάση ζωής, σε συνδυασμό με το τεράστιο ταλέντο τους, υπήρξαν για μένα φάρος. Από τον Σταύρο και τον Μάνο έμαθα ότι ο καλλιτέχνης είναι κάτι πέρα από αυτό που εμείς οι υπόλοιποι αντιλαμβανόμαστε. Είναι εδώ, αλλά και δεν είναι! Σου μιλάει για πραγματικότητα, αλλά σου φέρνει χρησμούς από το επέκεινα. Σου λέει ανέκδοτα και εσύ εισπράττεις σοφία. Είμαι ευτυχής που υπήρξα συνεργάτης και φίλος τους.

Θα έχουμε στη συναυλία την άυλη παρουσία τους. Του μεν Μάνου με τα τέσσερα τραγούδια μας, που θα τραγουδήσουν η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Γιώργος Νταλάρας, του δε Σταύρου με μερικά τραγούδια του που είχα την τιμή να παίξω μαζί του ως πιανίστας.

Είστε δεμένος με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της ιδιαίτερης πατρίδα σας, της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα όνειρά σας για το μουσικό μέλλον του τόπου μας;

Είμαστε ένας λαός με τεράστια μουσική παράδοση. Έχουμε, λοιπόν, μια πλούσια κληρονομιά που οφείλουμε να τη γνωρίσουμε, να τη μελετήσουμε και όλο αυτόν τον πλούτο της να τον φέρουμε στο σήμερα, να τον εξελίξουμε και να τον μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας. Αυτό θα μας διατηρήσει ζωντανούς σαν λαό, έναν λαό που έχει μέλλον. Αυτό όμως απαιτεί όραμα, δίψα για γνώση, αναθεώρηση και ανατροπή, όπως έλεγε και ο μεγάλος μας Μάνος Χατζιδάκις. Πώς αποκτώνται; Παιδεία! Παιδεία από καλλιεργημένους γονείς, φωτισμένους δασκάλους και όχι από τοξικά τηλεπαιχνίδια, σειρήνες ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας “social media” και υπνογόνα κινητά τηλέφωνα. Αν και μιλήσαμε πολύ για όνειρο, όχι, δεν μπορώ να ονειρευτώ το μουσικό μέλλον του τόπου μας. Εγώ απ’ το μετερίζι μου κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχίσουμε, τουλάχιστον, να ονειρευόμαστε γενικώς, μιας και η εμπειρία ονείρου είναι το πιο σημαντικό εργαλείο αντίληψης της τέχνης.

Ταυτότητα συναυλίας

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γιώργος Καζαντζής – εφ’ όλης της ύλης

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ώρα 20:30

Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη

Ερμηνευτές:

Γιώργος Νταλάρας

Μίλτος Πασχαλίδης

Φωτεινή Βελεσιώτου

Λιζέτα Καλημέρη

Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκινά με την Κική Δημουλά να διαβάζει από βίντεο τα ποιήματά της, «Μαύρη γραβάτα», «Χαίρε ποτέ» και την ορχήστρα να τη συνοδεύει με το οργανικό κομμάτι «Ναντίν», από τη δισκογραφική τους δουλειά «Μικρή σουίτα».

Τιμές εισιτηρίων : Μαθητές, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ: € 15, Ζώνη Ε: € 25, Ζώνη Δ: € 30, Ζώνη Γ: € 35, Ζώνη Β: € 40, Ζώνη Α: € 45, Διακεκριμένη Ζώνη: € 50

Προπώληση:

Στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

Τηλ.: 2107282333

 

www.ert.gr

Μαρίνα Μπουκουράκη